Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkursboet säljer Nya Nyhyttans fastigheter

Interna konflikter, skulder som gått till kronofogden och ett vite på ungefär en halv miljon kronor, i tisdags begärde behandlingshemmet Nya Nyhyttan i Nora sig själva i konkurs. – Många har hört av sig och är intresserade av att ta över, säger Clas Rosdahl, konkursförvaltare.

Annons
Nya Nyhyttan. Verksamheten på behandlingshemmet har upphört och nu kommer konkursboet att sälja fastigheterna.Foto: Thomas Eriksson

Clas Rosdahl på advokatfirman Glimstedt i Örebro har utsetts av Örebro tingsrätt till konkursförvaltare för Nya Nyhyttan.

– Verksamheten på behandlingshemmet hade upphört redan innan de gick i konkurs, konkursboet kommer därmed inte att driva någon behandlingsverksamhet, säger han.

Personalen, bestående av ett 20-tal anställda, har blivit uppsagda som en konsekvens av konkursen.

– Eftersom konkursboet inte driver den tidigare verksamheten är personalen arbetsbefriad under uppsägningstiden, säger Clas Rosdahl.

– Alla utom vaktmästaren. Nya Nyhyttan försörjer ett antal närliggande villor med vatten, den verksamheten måste fortsätta, tillägger han.

Det finns flera fodringsägare till konkursboendet, men där finns även tillgångar.

– Tillgångssidan är enkel, det är två fastigheter med tillhörande inventarier och en del fordon, säger Clas Rosdahl.

Det var nykterhetsorganisationen IOGT-NTO i Karlstad och i Örebro som var huvudman till bolaget, de är nu själva den största fodringsägaren.

– På skuldsidan är det framför allt IOGT-NTO som lånat ut cirka fem miljoner kronor till Nya Nyhyttan. Banken är den näst största fodringsägaren på 1,3 miljoner i fordringar, säger konkursförvaltaren.

Dessutom finns det ett viteshot på en halv miljon kronor från BMB (Bergslagens miljö- och byggförvaltning) för en undermålig avloppsanläggning.

– Vi har inte tagit ställning till hur vi ska hantera det än, jag kan tänka mig att det kommer att bli en fråga för den som köper fastigheten och för kommunen, säger Clas Rosdahl.

Tidigare i veckan

skrev NA om att bolaget även hade 205 417 kronor i skatteskuld som förfallit till betalning.

– Skatterna som förfallit kommer de privatpersoner som satt i Nya Nyhyttans styrelse själva att få betala, säger Rosdahl.

En utredning över vad som har hänt kommer att göras av konkursförvaltaren. Men först och främst ska fastigheterna säljas.

– En annons kommer redan nästa vecka och sen hämtar jag in anbud på fastigheten, jag räknar med att det blir klart i maj, säger Rosdahl och tillägger:

– Vilken verksamhet som kommer att bedrivas i fastigheterna kan jag inte säga något om, det beror på köparen.

Mer läsning

Annons