Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget säger nej till tågavgifter

Transportstyrelsens redan hårt kritiserade förslag på tågavgifter kritiseras nu även av Örebro läns landsting. Det framgår av ett remissyttrande från landstingsstyrelsen.

Annons

Avgifterna skulle innebära ett direkt hot mot veteranjärnvägen i Nora och Karlskoga, menar landstingsstyrelsen.

– För oss är det en jätteviktig fråga, förklarar Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), styrelsens ordförande.

Blir avgifterna verklighet slår de så hårt mot veteranjärnvägen att risken är stor för nedläggning, menar hon, och då skulle länet förlora ett av sina främsta kulturhistoriska besöksmål.

Drabbar turistnäringen

Förutom att Sveriges första normalspåriga järnväg inte längre underhålls och trafikeras skulle det drabba turistnäringen.

– Och alla museibanor i Sverige skulle riskera att försvinna.

Museibanor och veteranjärnvägar kan inte att likställas med kommersiell tågtrafik, förklarar hon. Det handlar om upplevelsebaserad kulturhistoria i liten skala som drivs av ideellt arbetande föreningar. Avgifterna i förslaget tar inte hänsyn till museibanornas särskilda villkor, anser Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Största ägaren

Därför vill landstingsstyrelsen att transportstyrelsen ser över förslaget och arbetar om det. De nya avgifterna borde inte gälla museibanor och veteranjärnvägar.

Landstinget är största ägaren och huvudfinansiär av NJOV, Nora järnvägsmuseum och veteranjärnväg, och det är i den rollen styrelsen nu yttrar sig över förslaget. De hade möte i onsdags och yttrandet beslutades enhälligt av de 15 politiker som sitter i styrelsen. Förslaget har också mött hård kritik från alla museibanor och veteranjärnvägar, likaså av en rad riksdagsledamöter över partigränserna från hela landet.

Även Örebro läns museum har lämnat ett kritiskt yttrande med likartat innehåll.

Mer läsning

Annons