Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lastbil med nio ton dynamit i trafikolycka

En lastbil med nio ton dynamit har kört av vägen i Bengtstorp söder om Gyttorp. Nerikes Brandkår är på plats och tillsammans med experter från Orica för riskbedömning, omlastning och bärgning.

Annons
Bärgning av amoniumnitrats sprängämne, Prilit, samt dynamit pågår efter att lastbilen körts i diket.

- Vi är försiktiga såklart men det ska enligt Orica inte vara någon jättehög risk, berättar Mattias Heimdahl, räddningschef på Nerikes brandkår. Lastbilen var på väg till Orica med nio ton dynamit när avåkningen skedde.

Vägen är avstängd för omlastning och sen bärgning, oklart hur länge. Både polis och brandkår finns vid olycksplatsen.

Lastbilen var lastad med dynamit och amoniumnitrats sprängämne Prilit vid trafikolyckan. Dynamiten och tändmedlet tranporteras separerat så det ska inte finnas någon explosionsrisk, förklarar Heimdahl.

- Vi har som säkerhetsåtgärd vattnat området intill lastbilen för att eliminera en eventuell gräsbrand. Nu lastar vi om lasten som ska fraktas till Orica för kontroll, berättar Daniel Langenbach, insatsledare vid olycksplatsen för Nerikes Brandkår.

Någon fara med lasten kontra explosionsrisk ska det inte vara, enligt insatsledaren. Under bärgningsarbetet stängdes dock länsvägen av helt för trafik i båda körriktningar.

Anledningen till trafikolyckan var att lastbilschauffören tvingades väja för en mötande pertsonbil och då hamnde lastbilen med släp i diket intill körbanan. Personbilen försvann. Chauffören skadades inte fysiskt vid olyckan.

Mer läsning

Annons