Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusstråk - inte bara konst

I helgen är det dags för Ljusstråk. För elfte året i rad öppnar Noras kulturarbetare sina ateljéer och verkstäder för allmänheten. Nytt för i år är att tre konstnärer från två av Noras vänorter deltar i kulturslingan.

Annons

Ljusstråk pågår den 3–4 september i hela Nora kommun. 84 utställare visar konst, konsthantverk och slöjd under helgen. Det blir också ett femtiotal arrangemang med allt ifrån gudstjänst, workshops och guidningar till barnaktiviteter och konserter.

Ljusstråk började som ett nätverk för kulturarbetare i kommunen. Nätverket blev en föreningen som tog initiativ till att starta kulturslingan, berättar Elin Sörman, kultursekreterare i Nora kommun.

– Det har aldrig varit en regelrätt konstrunda utan det har också alltid varit konserter, uppläsningar, teater och musik, säger hon och berättar att en nyhet i år är att konstnärer från två av Noras vänorter deltar.

– Stephan Winkler kommer från Fladungen i Tyskland och ställer ut i Galleri Skrekarhyttan. Och Clapetto och Claudio Champurney från Hône i Italien ställer ut på Svalbo café.

Svårt hinna med allt

Ett bra sätt att inleda ett besök längs Ljusstråk är att besöka Bryggeriet i Nora, menar Elin Sörman.

– Där visas en samlingsutställning. Alla konstnärer som deltar i Ljusstråk har bidragit med ett verk.

Att hinna med hela kulturslingan på en helg är svårt. Elin Sörman tycker att man ska ta det lugnt.

– Man ska ta sig tid att njuta. Det man inte hinner kan man ta nästa år.

Mer läsning

Annons