Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medborgarförslag om varg ingen kommunal fråga

Medborgarförslaget om att ”Nora ska verka för en vargfri kommun” är ingen kommunal fråga. Det menar i alla fall en kommunjurist som kommunen varit i kontakt med. Men Helena Vilhelmsson (C) är mycket kritisk till den hållningen.

Annons

– Jag köper inte det här, säger hon.

Det är 37 bybor i Älvhyttan och Vikersbygden som skrivit under medborgarförslaget att Nora ”ska verka för en vargfri kommun”. De tycker att vargen är ett problem i bygden och att något måste göras. Det förklarade Bengt E Ljung, förstanamnet på listan, i samband med att medborgarförslaget lämnades in. Han hade hittat underlaget på en landsomfattande aktionsförening som driver kampanj mot varg.

– Men vi har varit i kontakt med en kommunjurist och det här faller utanför den kommunala kompetensen, menar Ture Österberg (M), fullmäktiges ordförande.

Det är kommunallagen som styr vad som är en kommunal angelägenhet eller inte. Helena Vilhelmsson anser att kommunen utan tvekan borde kunna ta upp medmedborgarförslaget.

– Det handlar ju inte om en folkomröstningen utan ett ställningstagande. Jag tycker vi ska behandla det här som vilket annat medborgarförslag som helst. Vi borde ha rätt att säga vad vi tycker, menar Helena Vilhelmsson.

Kommunfullmäktige klubbade på onsdagen förslaget vidare till kommunstyrelsen för beredning.

Mer läsning

Annons