Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Maskin värd miljoner förstördes

En brand bröt vid tretiden på onsdagsmorgonen ut i en verkstadsbyggnad i Husby utanför Nora. I byggnaden fanns gasflaskor. Platsen och vägen varavsrängd på grund av explosionsrisk.

Annons

Polisen spärrade direkt av länsväg 768 som passerar intill verkstaden. Vid 13.45-tiden hävdes avstängningen.

- Initialt arbetade vi med att begränsa branden. Vi har styrkor från Lindesberg, Nora och Örebro på plats. Sex explosioner har uppmärksammats av vår personal, men det är oklart om det är gasflaskor eller däcken på den skogsmaskin som står i verkstaden, säger Mattias Ermanbrix, inre befäl på Nerikes brandkår.

Vädret ställde till med ytterligare bekymmer för räddningstjänsten. Kraftiga vindbyar riskerade sprida gnistregn över bostadshus i närheten.

Närmaste bostadshusen ligger cirka 150 meter bort, i vindriktningen. .

Räddningstjänsten uppger att avspärrningarna kommer att finnas kvar i 24 timmar från tidpunkten då branden startade. Först då kan personal på säkert sätt kontrollera om gasflaskorna exploderat.

Branden larmades in klockan 02.45 på natten mot onsdagen.

- Nu har vi en passiv insats. Det finns fortfarande brandhärdar, sa Mattias Ermanbrix på onsdagsförmiddagen.

På torsdag kan räddningstjänstens personal gå in i den totalförstörda byggnaden.

- Jag är otroligt tacksam över att ingen människa kommit till skada. Jag vaknade av att min son stod och bultade på ytterdörren, berättar Kolbjörn Kindströmmer.

Flera familjer bor nära skogsentreprenadföretaget verkstadsbyggnad. Däribland ägarfamiljen Kindströmmer.

- Brandutredningen får ge svar på hur branden började, men det var övertänt först i den del av byggnaden där flisvärmeanläggningen står, berättar Kolbjörn Kindströmmer.

I verkstaden stod en nästan ny skördare, värd flera miljoner kronor, som skulle ut i skogen på onsdagsmorgonen. Därtill verktyg och mängder av reservdelar till företagets maskiner.

- Verkstaden är hjärtat i vårt företag, säger Kindströmmer.

Mer läsning