Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till diabasbrytning

Länsstyrelsen säger nej till den diabastäkt i Skrekarhyttan som det norska företaget Larvik ansökt om tillstånd för. Länsstyrelsen anser inte att länsväg 243 klarar av de transporter som krävs för att få ut den sten som ska brytas.

Annons

– Det är något av det sämsta jag läst. De har inte läst och tolkat prejudicerande domar från HD och miljööverdomstolen rätt, utan bryter helt mot den praxis som funnits i många år kring hur man ska se på trafik på allmän väg i sådana här ärenden, säger Stefan Klingberg som företräder Larvik i ansökningsprocessen.

– Länsstyrelsen har kommit till samma slutsats i ett par andra täktärenden. Men när det gäller andra verksamheter i länet med betydligt större trafikpåverkan så tas inte den här typen av hänsyn alls på samma sätt.

Carina Regborn som handlagt ärendet på länsstyrelsen delar inte Klingbergs syn på vad som är praxis.

– Vi har bland annat lutat oss mot ett tidigare täktärende i samma by. Där sa både vi och miljödomstolen nej, med hänvisning till trafiksituationen på vägen mellan Gyttorp och Karlskoga. Miljöverdomstolen höll med, de fann inte några skäl att ompröva domen, säger hon.

I sin bedömning av tillståndsansökan har länsstyrelsen gjort en egen beräkning av hur mycket trafiken kommer att öka, en bedömning som inte alls ger samma resultat som den företaget redovisat i sin miljökonsekvensbeskrivning.

– De gör direkt felaktiga antaganden och plussar på både här och där, säger Stefan Klingberg.

Carina Regborn menar att det är en självklarhet att länsstyrelsen gör egna bedömningar.

– Vår beräkning av hur mycket trafiken kommer att öka är baserad på att företaget ska kunna frakta ut den mängd sten man ansökt om att få bryta, säger hon.

Stefan Klingberg tycker ändå att det är märkligt att en allmän väg ska få användas av alla andra, men inte av ett företag som vill etablera sig och skapa arbetstillfällen efter vägen. Han kommer, för Larviks räkning, att överklaga beslutet till miljödomstolen.

Mer läsning

Annons