Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nora skickar folk till tveksam kursgård

Kursgården Baravara utanför Rättvik har granskats av media och till och med jämförts med en sekt. Ändå väljer Nora kommun och dess bildningsförvaltning att skicka personal till en verksamhet där nyttan för verksamheten i Nora kan diskuteras.
- Jag har inte kollat upp det här, säger personalchefen Kerstin Folkesson. Men det låter väldigt tveksamt.

Annons

Noras bildningsförvaltning har under många år haft en personalutvecklande strategi och kommun har flera år i rad hamnat i topp när Lärarförbundet gjort sin årliga ranking av länets skolor. Fortbildning och utveckling av personalen har förstås bidragit till att Nora blivit Årets skolkommun.

Tveksamma kurserNu visar det sig dock att vissa av kurserna som Nora kommun köpt är både ifrågasatta och tveksamma – åtminstone när skattebetalarna får betala.

Bildningsförvaltningen har nämligen skickat personal till kursgården Baravara i Vikarbyn utanför Rättvik. Kursgården har jämförts med en sekt och bygger på en kombination av västerländsk psykologi och österländsk meditation och är inspirerad av den indiske mystiker Osho. Osho-rörelsens metoder bygger på en blandning av olika övningar som ofta är exotiska och lockande med inslag av meditation, musik och dans och stor vikt läggs vid andningsövningar.

Kommulrådet kritisktBakgrunden till att Nora kommun under flera år, för skattepengar, skickat folk till Baravara tycks inte ansvariga tjänstemän känna till.

-Det började med att någon medarbetare mådde dåligt och någon rekommenderade den här kursgården, säger Kerstin Folkesson. Mer vet jag inte, normalt erbjuder vi hjälp med psykologer och terapeuter för den som mår dåligt.

Kommunalrådet Anna Magnusson (KD) är kritisk till hur skattepengar använts.

-Jag ifrågasätter om det här verkligen gagnat verksamheten eller om det bara varit roligt att åka på, säger hon.

Annons