Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norapolitiker har lagt locket på

I nämnderna har de inte sagt någonting om vilka besparingsförslag de ställer sig bakom och inte. Men på onsdag kväll håller den politiska majoriteten ett stormöte för att presentera sitt förslag till budget 2012.

Annons

Nu har tjänstemännens förslag till nedskärningar varit uppe för beslut i såväl kultur- och fritidsnämnden som socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Men ingenstans har politikerna velat berätta vilka nedskärningsförslag de ställer sig bakom eller vilka förslag de har själva.

Från både majoritet och opposition har det hetat att de vill vänta och presentera en hel budget för hela kommunen. Men eftersom nämnderna måste ta ett beslut i budgetfrågan är tjänstemännens förslag ändå det som skickats till kommunstyrelsen.

På onsdag går kallelsen ut till kommunstyrelsens sammanträde 30 november där nästa budgetbeslut ska tas.

– Då blir vårt förslag till budget för nästa år offentligt, säger Helena Vilhelmsson (C) socialnämndsordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Samma kväll håller majoritetspartierna ett öppet möte för allmänheten där både politiker och tjänstemän kan svara på frågor om budgetförslaget.

– Det handlar om så stora sparbeting inför nästa år att vi tycker att det känns bra att möta allmänheten och berätta hur vi tänker, säger Helena Vilhelmsson.

Oppositionsråd Solveig Oscarsson (S) har inte hört om majoritetens öppna möte när NA ber henne kommentera årets ovanliga budgetprocess.

– Det vanliga är ju att nämnderna tar ställning till tjänstemännens förslag, vad de tycker är rätt och fel att genomföra. Det har inte gjorts i år. Jag tycker att det känns osäkert och jag tror att Noraborna är frustrerade över att inte få veta hur majoriteten ställer sig till de förslag som presenterats, säger hon.

I fredagens papperstidning kan du även läsa om de besparingsförslag som tjänstemännen presenterat för respektive nämnd.

Mer läsning

Annons