Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norasångare på USA-turné

I sommar slår Järnboås och Vikers kyrkokör samt Linde Bergslags Kammarkör på stora trumman och far till USA för en gemensam körturné.
– Jag tror det blir en riktig aha-upplevelse, säger Björn Eckerrot, körledare och musiker.

Annons

Den 1 juli bär det av till New York för de 56 deltagarna som ska med på turnén. Där tillbringar körerna fyra dagar med sightseeing, amerikanskt nationaldagsfirande och en konsert i Svenska Kyrkan i New York.

– Vi bor mitt på Manhattan så det blir en häftig upplevelse. Redan andra juli håller vi vår första konsert, Berättar Björn Eckerrot.

Efter New York tar gänget flyget till Minneapolis för att i sex dagar besöka och spela för invånarna i USA:s svenskbygder.

– I Minneapolis med omnejd kommer vi att hålla tre konserter sen ska vi besöka de svenskinspirerade sevärdheterna som finns där, säger Björn Eckerrot.

Var tredje år har kyrkokörerna som mål att göra en resa tillsammans. Tidigare har man varit i länder som Ryssland, Italien och Irland men den här gången tyckte Eckerrot att det var dags att ta sig lite längre ut i världen.

– Hösten 2010 presenterade jag idén om att vi skulle slå ihop körerna och gemensamt åka till USA, allihoppa tände till direkt.

34 körmedlemmar, sju fristående musiker och 15 anhöriga nappade på turnén.

– Vi blir ett riktigt stort gäng. Men det är roligt med gruppresor, man upplever så mycket tillsammans så att man blir som enda en stor familj, säger Björn Eckerrot.

För att finansiera resan har kyrkokörerna bakat och sjungit ihop en del slantar.

– Resan är subventionerad från Svenska Kyrkan, men den summan är mest symbolisk. De största kostnaderna står medlemmarna för själva.

Konsertprogrammet är cirka en och en halv timme långt och med på låtlistan är allt från svensk folkmusik till afrikanskinspirerade toner.

– Det är mycket ren folkmusik som till exempel ”I denna ljuva sommartid”, sen är det lite rysk/judiska folksånger. Vi har sånger som är afrikanskeinspirerade, några Beatleslåtar och lite instrumental musik också.

Mer läsning

Annons