Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir det maktskifte

Sent på måndagskvällen skrev respektive ordförande i Socialdemokraterna, Vänstern och Moderaterna under den överenskommelse om ett maktskifte man förhandlat om under ett par veckor. Därmed kommer en ny ledning för Nora att ta över vid nästa sammanträde i kommunfullmäktige.

Annons

Förutsättningarna för de förhandlingar som pågått de senaste veckorna förändrades en del i förhandlingarnas slutskede. S, V och M hade nämligen en omräkning av alla platser som en given följd av majoritetsskiftet, men enligt S-ordföranden Svenerik Nykvist är en omräkning inte aktuell.

"Inte självklar"

- Vi har fått information av både kommunledningen och av jurister från Sveriges kommuner och landsting att en omräkning inte är självklar, säger han.

En omräkning hade gett ett kraftigt numerärt övertag i samtliga nämnder och styrelser, men den sena information de tre partierna fått innebär att man endast kommer att skifta platser för nämndernas och styrelsernas ordförande och vice ordförande.

Måste avgå

Och en förutsättning är att nuvarande ordföranden och vice ordföranden själva ställer sina platser till förfogande.

- Det borde ju inte vara något problem, säger Nykvist. Men som det ser ut måste de nuvarande avgå själva. De har ju sagt att de ska avgå så vi får hoppas att de gör som de sagt.

Annons