Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu drar rivningen av Folkets hus igång

Nu närmar sig rivningen av Nora Folkets hus med stormsteg. Rivningen drar troligen igång nästa vecka, förklarar Staffan Kloth, tillförordnad vd på Norabostäder.

Annons
Ska rivas. Nu rycker rivningen av Nora Folkets Hus, Smedgården, allt närmare. Troligen kan rivningen komma att påbörjas nästa vecka, enligt Norabostäders tf VD Staffan Kloth.

– Vi väntar bara in ett startbesked från BMB, förklarar han.

Det är klart med rivningslov och under gårdagen höll Norabostäder ett informationsmöte där projektledaren Ulf Skoglöf deltog. Idag, tisdag, är det tekniskt samrådsmöte med Bergslagens Miljö och byggförvaltning och entreprenören hur rivningen ska gå till.

– Och då vi förväntar oss att få startbesked. Får vi bara det så kommer rivningen att påbörjas i nästa vecka, förklarar Staffan Kloth.

Rivningen kommer att bli ganska komplex och komplicerad, förklarar han.

– Det är mycket detaljer i huset som måste sorteras, det är inte bara att putta omkull det.

Huset kommer också att dokumenteras för eftervärlden, förklarar han.

Samtidigt som det är stort intresse för de nya lägenheterna har det också funnits en opinion mot bygget. En hel del Norabor har varit kritiska, rivningen innebär att en epok går i graven.

Genom åren har det varit mängder med arrangemang i stora samlingssalen, allt från julfester till dans med många kända band och artister. Hembygdsforskaren Åke Mossberg har berättat att bland annat Hepstars och Sven-Ingvars uppträtt där.

Folkets hus "Smedgården"

Invigdes 31 oktober 1966 och bland de artister som uppträtt där är Hepstars och Sven-Ingvars.

Kallas Smedgården efter kvarteret och en smedgård som låg här förr i tiden innan Folkets hus byggdes.

På uppdrag av kommunen köpte Norabostäder in Smedgården av Folkets hus- och parkförening och investerar 45 miljoner för att bygga 22 lägenheter där, varav 20 tvårumslägenheter och två trerumslägenheter.

Totalentreprenör är NCC som tog hem upphandlingen och ansvarar för bygget och rivningen.

Huset är ritat av Sweco Architects och och inflyttning beräknas ske under 2016.

Mer läsning

Annons