Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu mobiliseras stödet till de varslade

Nora kommun kommer arbeta för att delar av Sandviks produktion kan bli kvar i Nora. Det säger kommunalråd Solveig Oscarsson.

Annons

–Vi ser med allvar på den aviserade nedläggningen. Vi kommer att försöka mobilisera alla resurser olika samhällsaktörer har för att erbjuda samtliga 74 varslade anställda i företaget stöd så att de kan finna arbete i Nora eller närområdet, säger Solveig Oscarsson (S).

Hon säger också att Nora kommun kommer att söka möjligheter för att vissa delar av den produktion som i dag bedrivs inom företaget kan bli kvar på orten.

Det senaste året har arbetslösheten i Nora minskat till 7,9 procent, vilket är bra jämfört både med riket och med grannkommunerna. Men om Sandvik lägger ner hela sin verksamhet i Nora försvinner en av stadens största arbetsgivare.

– Det blir så klart kännbart, säger Raili Strömberg, sektionschef på arbetsförmedlingen i norra länsdelen.

– Därför kan det bli viktigt för oss att stötta de varslade i att bredda sin sökning både geografiskt och yrkesmässigt, säger Raili Strömberg.

Hon säger att arbetsförmedlingen vill komma in så snart som möjligt efter ett större varsel för att i dialog med arbetsgivaren se hur man kan stötta de varslade.Ett första steg brukar vara informationsträffar, därefter individuell planering.

– I dag finns över 100 000 lediga jobb i platsbanken, avslutar hon.

Mer läsning

Annons