Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ringer klockan vid kapellet igen

I fjol stals kyrkklockan vid kapellet i Grecksåsar. Vid morgondagens gudstjänst invigs församlingens nya kapellklocka.

Annons
Åter på plats. En exakt kopia av den stulna kyrkklockan från 1958 pryder klocktornet vid kapellet i Grecksåsar. Örjan Einarsson, ordförande i Grecksåsars byalag, är glad att åter kunna ringa i kyrkklockan.

Den 9 augusti förra året upptäcktes att den 155 kilo tunga kyrkklockan försvunnit från sin plats i klockstapeln.

Troligen var det klockans koppar som lockade tjuvarna.

– Man blir bestört att någon stjäl en kyrkklocka. Man tycker att kyrkans mark ska vara fredad för sådana här saker, men tydligen är det inte så, konstaterar Örjan Einarsson, ordförande i Grecksåsars byalag.

När stölden blev känd i fjol lät Nora Bergslagsförsamling tillverka en ny klocka som är en exakt kopia av originalet från 1958.

Redan i vintras tog den nya kyrkklockan sin plats i klocktornet och i samband med torsdagens gudstjänst, Kristi himmelsfärds dag, sker en liten invigning, berättar Örjan.

Varje lördag under sommaren kommer Grecksåsars byalag att se till så den nya klockan ringer i samband med musikgudstjänsterna och Musik vid helgsmål klockan 18.

Dessutom kommer byalagets medlemmar att hålla kapellet upplåst för besökare under hela sommaren.

– Det är ju vansinnigt att kyrkor står låsta. Vi tycker att det är bättre att plocka bort värdeföremål så att folk kan komma in i kyrkorna, säger Örjan.

Mer läsning

Annons