Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu skördas det som odlats i Järle

Med prydnadspumpor, morötter och potatis hölls skördemarknad idag i Järle. Ett arrangemang som ingår i Framtidsveckan i Örebro län.

Annons
Här byggs det fågelholkar för att främja det framtida fågellivet i Järle by. Linn Rejås och Vilja Dybeck heter byggmästarna.

-Åh! Det här var minsann goda morötter, säger Cajsa Harrysson.

Cajsa och Ulla Kleist är på besök vid Järle byalags skördemarknad idag. Nu provsmakar de utbudet hos odlaren Annelie Kåregren Herwig.

- Jag odlar på hobbybasis. Och jag testade odla några pumpor i fjol och det var så roligt så att i år odlade jag en massa pumpor, berättar Annelie.

Hela hennes marknadsbord är fyllt med pumpor av olika slag och i olika färger.

Järle byalag arrangerar skördemarknaden idag.

- Det är första gången vi har skördemarknad här, säger Lars Carlsson från byalagets styrelse. Vi startade ett byodlingsprojekt här förra året där vi byter plantor och fröer med varandra.

- Och på ett byalagsmöte kläcktes för inte så länge sedan även idén om att vi skulle testa att ordna en skördemarknad. Så vi kan samla byns alla odlare här och ha kafét öppet också.

Mycket är på gång i byn på temat natur och hållbarhet. Bland annat en by-biodling.

- Nästa år har vi tänkt köpa tambin och skapa ett bisamhälle som ska bo här vid byodlingen så bina kan få sköta sin viktiga uppgift med pollinering, säger Ankie Rauséus från Hela Sverige ska leva/Länsbygderådet i Örebro län.

Strax intill håller Alexander Rejås och Mikael Dybeck i en fågelholkbyggarverkstad. Kom och bygg din fågelholk är uppgiften som bland annat Linn Rejås och Vilja Dybeck tar tag i.

Järle byalag jobbar i ett projekt som omställningsgrupp för en hållbarare framtid och ett hållbart Järle. Skördemarknaden i Järle ingår i Framtidsveckan i Örebro län. Det är tredje gången som Framtidsveckan ordnas i länet. Framtidsveckan ska skapa mötesplatser där lokal hållbar utveckling står i centrum och genom att visa positiva exempel vill satsningen visa att det går att förändra vårt sätt att leva, förvalta vår jord och utveckla våra lokalsamhällen.

Läs mer på framtidsportalen.se

Kom och köp pumpor. I helgen var det skördemarknad i Järle, ett inslag i Framtidsveckan som pågår just nu.

Mer läsning

Annons