Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny konst sommöter etablerad

Nya konstnärer möter etablerade i gårdagens vernissage för sommarutställningen på Bryggeriet. Ett 30-tal konstnärer ställer ut foton, video, måleri, teckning, smycken och installationer.

Annons
Annika Tostis självporträtt är en av installationerna i sommarutställningen Stilla Långsam Rörlig som har vernissage på bryggeriet i går.

Annika Tostis installation mitt i huset är ett självporträtt, dels i form av skuggan på väggen dels i form av de saker som på olika sätt symboliserar Annika själv och som tillsammans gör skuggan. Annika Tosti säger att hennes självporträtt är en kritik mot dem som inte accepterar att allt kan vara konst. För många betraktare skulle hennes personliga saker bara var en hög saker menar hon, men skuggan den bildar ska visa att det finns en tanke bakom abstrakt konst.

Sommarutställningen ”Stilla långsam rörlig” är en samlingsutställning med såväl etablerade som helt nya konstnärer från hela landet. Flera av dem är lärare och elever vid Karlsängskolan, Lindeskolan, Hällefors folkhögskola, FIDU i Hällefors och Örebro konstskola.

– Det blev en ännu bättre blandning än jag hade vågat hoppas på. Vi har flera unga konstnärer som jag är väldigt imponerad av och deras unga uttryck hoppas jag ska locka hit en yngre publik, säger Kerstin Wagner som är utställningsansvarig.

Flera verk består av arrangerad fotokonst. Till de unga fotografer som medverkar med varsin serie dramatiska bilder hör kulturpristagaren från Nora Hanna Torsmatz och Dennis Dahlqwist från Örebro. Foto jobbar även Johan Broberg från Kiruna, elev på Hällefors folkhögskola, med och han bjuder bland annat på annorlunda bilder av sin fru och dotter.

I Gunilla Dovstens händer har andras bilder blivit nya när hon, som är mest känd som keramiker, återvunnit second hand-textilier och gett dem ett nytt liv. Nytt liv är också temat i Radmilla Knesevics video ”Förgätmigej” som visas på golvet i ett eget litet rum i det gamla bryggerihuset.

Målning av Örebrosonen Pär Strömberg.
Installation av Robert Fearon.
Kollage av Åsa Södergren.

Mer läsning

Annons