Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya lokaler för barn och ungdomar invigda

Mitt andra hem har hittat hem – i Svanens gamla förskolelokaler.Den föreningsdrivna gården för barn och ungdomar i åldern 16–25 år invigdes i går.

Annons
Äntligen – och vilka toppenlokaler. Det tycker Tomas Björklund, Jesper Weberg, Sebastian Söderqvist, William Vestberg, Malin Wikström, Jennie Åberg, Jessica Jonsson, Emma Andersson och Rickard Andersson.

– Helt perfekt lokal för oss, säger Tomas Björklund i styrelsen för föreningen som nu har uppemot 60 medlemmar,

Fem rum och kök, plus en källare som också går att utnyttja. Medlemmarna har jobbat hårt med att städa och fixa möblemang, satt upp tavlor, affischer, gardiner och mycket annat för att få hemkänsla.

– Sen kommer vi att gå ut och fråga ungdomarna efter idéer, tankar och önskemål, förklarar Emma Andersson, ordförande för ungdomsrådet.

Allt ifrån hur de vill ha lokalerna till själva verksamheten, utflykter och evenemang. Mitt andra hem är tänkt att överlappa och komplettera fritidsgården på Karlsängsskolan som de har ett samarbete med, och vara ett drogfritt alternativ för lite äldre ungdomar.

– Det finns definitivt ett behov, så att folk har nånstans att gå, förklarar Emma.

– Och det saknas i Nora, berättar Jessica Jonsson, sekreterare i styrelsen.

Att kolla på tv, film, fika, umgås, studera, läsa läxor, göra utflykter, spela pingis eller biljard, dart och mycket annat. De samarbetar också med vuxna på stan, fältarbetarna och socialen.

Att verksamheten i gården dessutom går i linje med det donationsavtal som skrevs 1969 när dåvarande barnhemsföreningen skänkte gården till Nora stad är toppenbra, tycker Sebastian Söderqvist, ordförande. Då åtog sig nämligen staden att fortsätta bedriva någon form av barnverksamhet i lokalerna, eftersom det var donatorns vilja.

Gården kommer nu till en början att vara öppen dagligen, förklarar Torbjörn Lagemyr, vice ordförande.

Hyresavtalet löper fram till sista september och hur det blir sedan är det ingen som vet.

– Men vi hoppas såklart att få vara kvar, säger Tomas Björklund.

Gården blev barnhem redan 1916 och kommunalt barndaghem 1969, och så småningom förskola som flyttades till Järntorgsskolan för ett år sedan. Sedan dess har lokalen stått tom och nu är det åter igen barn- och ungdomsverksamhet där.

Gårdagens festliga invigning skedde med fika, bandklippning av Helena Vilhelmsson (C) socialnämndens ordförande och Eija Ahonen Pettersson (M) ordförande för Norabostäder, grillkväll och öppet hus under kvällen.

– Jag tycker det här är jättebra och just att det är på deras eget initiativ, bildningsförvaltningen ska göra allt för att stötta dem, säger Anna Magnusson (KD), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Spelrum. Jessica Jonsson är sekreterare i styrelsen och Emma Andersson ordförande för ungdomsrådet. Här i spelrummet är det tänkt att det ska bli ett pingisbord eller helst ett biljardbord.
Gården har hemkänsla, som här i allrummet, och det är bra, tycker Emma Andersson, Malin Wikström, Carina Lagemyr, Sebastian Söderqvist och alla de andra i föreningen. Närmast i bild Helena Vilhelmsson (C) ordförande för socialnämnden.

Mer läsning

Annons