Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nystartat syalag samlar många

GYTTORP. Byalaget i all ära – men huka er gubbar för här kommer Syalaget. Det är byalagets kvinnor som samlas varannan tisdag, handarbetar, fikar och har trevligt ihop.

Annons
Kerstin Johansson håller på med ett ullgarnsbroderi, korsstygn, med ett urgammalt persiskt mönster.

Kaffedoften ligger angenäm runt bordet, det mysiga sorlet och skratten avlöser varandra. Syalaget är helt nybildat och det här är deras andra träff.

– Vi tyckte att skulle vara kul att träffas bara kvinnorna i byalaget. Inga förpliktelser, lära känna varandra, umgås och dricka kaffe, förklarar Mona Magnusson, en av syalagets 13 närvarande kvinnor.

De turas om att baka och ordna fika, den här gången är det Mona och Elvi Pettersson som står för det. Alla har med sig handarbete, stickar och broderar. Kerstin Pettersson är snart klar med ett stort ullgarnsbroderi med korsstygn och persiskt mönster med rötterna i 1600-talet.

– Jag har hållit på med det i många år från och till och nu hoppas jag bli färdig, berättar Kerstin. Hon flyttade till Gyttorp för tre och ett halvt år sedan från Örebro och trivs toppenbra. Det gör också hennes bordsgranne Anita Lindh som flyttade hit för åtta år sedan från Uppsala.

– Och det är så fin utsikt över Vikern, tycker Kerstin.

– Vi kan inte bo finare än i Gyttorp och vilken solnedgång det är, säger Anita.

Långt ifrån alla känner varandra sedan tidigare. Flera kommer från Nora, några är inflyttade i Gyttorp och en del har bott här i många år. Nu när de dragit i gång syalaget har de också många idéer vad de kommer att hitta på framöver.

– Det finns mycket att utveckla med det här och spinna vidare på, säger Elvi som stickar barnkläder åt sitt barnbarn som fyller tre år.

Starta försäljning, kafé, göra utflykter och turer, studiebesök och andra aktiviteter. Att samlas utomhus i Nobelparken så fort värmen och vädret tillåter ligger också i planerna.

– Och gå till restaurangen och äta, säger Mona.

– Vi kan åka till Stadra om de har något teaterprogram, föreslår Kerstin.

Här finns hur mycket idéer som helst och alla som vill vara med i syalaget är välkomna, berättar de. Enda kravet är att vara eller bli medlem i byalaget.

Träffarna hålls varannan tisdag (ojämna veckor) kl 14 i byalagets lokal mitt i Gyttorp.

Vackert mönster. Kerstin Johansson håller på med ett ullgarnsbroderi, korsstygn, med ett urgammalt persiskt mönster.
Påtår? Ja tack, Irma Virtanen tar gärna lite till och Mona Magnusson serverar. För det goda hembakade brödet svarar Elvi Pettersson och sedan turas de om att ordna fika.

Mer läsning

Annons