Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OKQ8 i Nora läggs ned - blir automatstation.

OKQ8 i Nora lägger ned den 30 oktober. Det har OKQ8 bestämt centralt. Den anrika gamla macken passar inte in i de nya moderna koncepten – och kommer att bli obemannad automatstation.

Annons
Stamkund. Stig Eriksson har tankat på OK i över 20 år och tycker att det är tråkigt att macken läggs ned.

NORA. Det är en institution som går i graven. Macken har funnits i 47 år, och kommer från 1 november att bli en obemannad automatstation.

Det känns förstås väldigt tråkigt, berättar Göran Persson som tog över macken 2002 efter sin far Nils Persson som drivit verksamheten sedan 1967 och startade OK i Nora runt 1970.

Göran står för ögonblicket i verkstaden och jobbar med en hydraulslang när en kund – Torbjörn Karlsson – kommer in med ett par beslag i handen:

– Får jag låna ett skruvstäd?

– Javisst, där är det, säger Göran.

– Kanonbra, säger Torbjörn och börjar hamra och böja beslagen. Toppen att kunna låna verkstad och verktyg, tycker han.

Det är så det går till på OKQ8 i Nora, känd för att vara en ”riktig” mack, med allt från bildelar till verkstad, tvätthall, däckhotell, gastubsservice, kunnig och omtyckt personal och mycket annat. Det är också så som Göran Persson skulle vilja ha det i fortsättningen.

Verksamheten går dessutom ihop ekonomiskt.

Men från centralt håll vill OKQ8 att macken ska följa nya moderna koncept, med ombyggnad, korv, kaffe och diverse krav. Göran har tackat nej till att teckna ett nytt avtal med OKQ8. Det handlar också om stora investeringar som han själv får stå för.

– Jag kan inte uppfylla deras krav. Och jag vill inte investera i något som jag inte tror på. De nya koncepten grundar sig mer på att du ska vara hungrig när du kommer hit, inte att du ska ha en trasig bil, förklarar han.

Nedläggningen berör två anställda plus Göran själv. Under hösten kommer att han slutföra verkstadsjobb han åtagit sig, till exempel hjulbyten, däribland åt kommunen som han har avtal med. Alla inventarier, maskiner och liknande är hans egna, medan lokalen tillhör OKQ8.

Bland kunderna kommer nedläggningen som en smärre chock. OKQ8 centralt har ännu inte gått ut med någon information. Stig Eriksson har tankat på OK i över 20 år.

– Läggas ned? Nej det är inte bra, jag brukar alltid tanka här. Beslutet kommer väl uppifrån som all annan skit, säger han.

Obemannade tankautomater är inget för honom.

– Det är mycket trevligare och gå in och få träffa personalen, säger han.

Och Mats Fogelberg som är på gång att tvätta bilen tycker likadant.

– Det är ju jättetråkigt. Som häromdagen när en lampa på bilen var trasig så fick jag hjälp att byta den direkt.

Mack i 47 år. Göran Persson har drivit macken sedan 2002. Då han tog över verksamheten efter sin far Nils Persson som haft macken sedan 1967.
Läggs ned. Sista oktober läggs OK-macken i Nora ned och blir obemannad, här Erika Åsling som betjänar Ulf Hellsing.
OKQ8 i Nora är en riktig mack.

Mer läsning

Annons