Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia lär ut hygien på Haiti

I helgen landade Pia Backteman från Nora på Haiti. I två månader ska hon utbilda lokal Röda Korspersonal där i hygien och smittspridning.

Annons
Till Haiti. Pia Backteman, barnmorska och vårdlärare från Nora, åker till Haiti för att utbilda lokal Röda Kors-personal i hygien- och smittspridningsfrågor.

Hon är barnmorskan och vårdläraren som engagerat sig i den lokala Röda Korsavdelningen hemma i Nora och som alltid drömt om att få åka iväg och hjälpa andra.. För tre och ett halvt år sedan anmälde Pia Backteman sig som intresserad av utlandstjänstgöring för Röda Korset.

– Jag tilltalas av deras sätt att arbeta. Det är en världsomspännande organisation som finns på plats lokalt redan innan katastrofhjälpen behövs. Den lokala organisationen är med under hjälpinsatsen och finns kvar när hjälparbetarna åkt hem igen, säger Pia Backteman.

Hon antogs till en delegatutbildning och när det nu blivit dags att åka är det för ett två månader långt uppdrag på Haiti.

– Jag ska utbilda lokala Röda Kors-medlemmar på Haiti, framför allt om hygienfrågor, om smittspridning och om hur man kan skydda sig mot sjukdomar som exempelvis kolera.

På väg tidigare

Pia Backteman var på väg till Haiti redan i december, men då var det så politiskt oroligt i samband med valet att resan blev inställd.

I december samlade den lokala Röda Kors-föreningen i Nora in 30 000 kronor på servering, försäljning och lotterier i samband med sin julmarknad, pengar som på förhand öronmärkts för Haiti. När Pia Backteman kommer hem ska hon visa bilder och berätta mer för Noramedlemmarna om vad pengarna går till på plats.

Historiskt stor insats

– Röda Korset har inte haft en så stor insats på ett och samma ställe i världen sedan andra världskriget. Haiti var fattigt redan innan jordbävningen kom för drygt ett år sedan. Strax efter jordbävningen kom orkanperioden och sedan koleran. Dessutom har de en svag regering, allt tar väldigt lång tid och ännu har inga beslut fattas om exempelvis köp av mark för att bygga hus, säger Pia Backteman.

Hon kommer att bo på den Röda Kors-camp som huserar alla de 250–500 delegater som arbetar på Haiti. Hon åker dit ihop med en svensk kollega för att avlösa två svenskar på väg hem.

– Haiti kommer inte att vara likt något annat jag gjort. Det ska bli spännande. Men jag tror att jag får se mycket som är tungt och jobbigt också. Man får vara glad om man kan hjälpa några att få det lite bättre, även om vi inte kan hjälpa alla med allt de skulle behöva.

Mer läsning

Annons