Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Programmering tar eleverna in i framtiden

– Programmering är ett språk som de behöver kunna lika mycket som svenska och engelska, säger Jerker Porat, lärare och skolutvecklare i Nora, som hjälper andra lärare i kommunen att föra in programmering i undervisningen.

Annons
Nytt lärande . Py Tenor och Lukas Johansson har läst Selma Lagerlöfs klassiker Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige på svenskaundervisningen. Nu gör de ett datorspel där karaktärer ur boken återfinns. – Idag fungerar nästan inget utan ett datorprogram så det här är ett sätt att lära eleverna om deras omgivning, säger Jerker Porat, lärare Karlsängskolan.Foto: Sofia Gustafsson

På schemat står det svenska och för närvarande är temat litteraturhistoria. Men på lektionerna sitter klassen vid datorn och gör spel. Med hjälp av koder får de Emil i Lönneberga att springa ifrån sin pappa eller så räddar de Nils Holgersson när han ramlat av gåsen Akka under en flygtur.

– Jag började använda programmering i matematikundervisningen tidigt i våras och nu har jag haft programmering med elever i Järnboås, på Lärkeskolan och här på Karlsängskolan, säger Jerker Porat och tillägger:

– Det är kul, eleverna går från att konsumera kunskap till att producera kunskap.

Uppgiften för just den här klassen är alltså att göra spel där karaktärerna från den litteratur de läst i svenskundervisningen sätts i olika berättelse-, miljö- och tidstypiska situationer.

– Det blir automatiskt mycket logik och matematik också eftersom man jobbar med variablar, säger Jerker som berättar att flera länder börjat föra in programmering i skolundervisningen.

– Inom fem år måste datorkunskap vara ett ämne i svenska skolan för att eleverna ska få en bra möjlighet att verka på framtidens arbetsplatser.

Anna Wigren är en av de lärare på Karlsängskolan som nappat på Jerker Porats erbjudande om att gemensamt hålla ämnesövergripande undervisning i programmering.

– Litteraturhistoria är vanligtvis ett ganska tungt ämne men den här gången tycker eleverna att det är kul. Spel är en så stor del av deras vardag, nu får de lära sig vad det egentligen är, säger hon.

Eleverna ska presentera spelen för sina föräldrar på ett föräldramöte senare i vår.

– Vårat spel går ut på att fånga upp Nils Holgersson när han trillar ned från fågeln, säger Py Tenor.

Varken hon eller klasskamraten Lukas Johansson kunde programmering innan dessa lektioner.

– Jag gillar att spela spel, inte göra dem, säger Lukas.

Vid datorn bredvid sitter Theo Pettersson och skriver siffror som får en katt på skärmen att röra sig.

– Man måste kunna det här med X och Y för att få det att fungera, säger han.

Mer läsning

Annons