Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rastälvens dag för andra gången

Wilda Pettersson rotar runt med håven i vattnet. Det är Rastälvens dag och nu letar Wilda efter grodrom och skalbaggen dykare.

Annons
Rastälvens dag. Wilda Pettersson och Hampus Johansson undersöker vad som lever i älvens vatten.

Fotbollsplanen i Järnboås är full med folk. Det grillas hamburgare, det skjuts med pil och båge och det skjutsas runt i kärra efter fyrhjuling. En mini-bondgård med bland annat kultingar visas upp. Och Astrid Andersson från Naturjobb Älvhyttan demonstrerar vattenlivet från Rastälven.

- Det är andra året som Rastälvens dag arrangeras, berättar Anna-Karin Andersson från Järnboås IF. Idén kläcktes förra året av vår lokala kulturminister Anita Maria och av Per Fritzell som satt och spånade ihop detta.

Mängder med byar och byföreningar är engagerade. I Järnboås finns förstås Järnboås IF som ordnar med heldag. Här finns även företag representerade och andra föreningar.

I grannbyar, som Grängshyttan, Hjulsjö och Bredsjö händer det också en massa.

– Först var det kosläpp i Tolvsbörd på förmiddagen. Då var det knappt en människa här. Men klockan halv 12 tror jag de kom hit allihop, berättar Bengt Kihlström.

Bengt och Johnny Olsson skötte Järnboås hamburgergrill på lördagen och de hade bråda tider.

– Vi köpte in en massa hamburgare men de är redan slut så nu har vi skickat iväg en kille som ska köpa fler, säger Bengt.

Ruben Wickenhäuser

är här idag och berättar om sporten Jugger. Två team möter varandra, en boll och åtta stavar. Han förklarar reglerna och berättar om Sveriges första Juggerlag som finns i Järnboås.

- Vi ska visa upp sporten på Metallsvenskan den 24-25 maj. Och spela en mindre turnering där tre tyska lag deltar också, berättar Ruben.

Programutbudet  Rastälvens dag är stort. Bland annat kan man se vårutsläpp med både kor och med får. Det bjuds på folkmusik och en veteranbrandbil visas upp. Det ympas fruktträd, tappas björksav och byggs en kolarkoja och ännu mera.

Testar bågskytte. Emoh Albinsson siktar. Han får goda råd och tips av Åsa Lund från Nora bågskytteklubb.
Järnboås grillkök. Fullfart vid hamburgergrillen. Johnny Larsson och Bengt Kihlström sköter matserveringen.

Mer om Rastälven

Norr om Nora rinner Rastälven. Den består av en blandning av små sjöar och smala älvpartier avbrutna av forssträckor. Närheten till landsvägen gör älven lämplig för kanot. Älven letar sig fram genom ett öppet och omväxlande bergslagslandskap med skog, myrar, jordbrukslandskap, små samhällen och byar.

Källa: Regionförbundet

Mer läsning

Annons