Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romer visar sin historia

För att uppmärksamma romernas 500 år i Sverige har Romsk kulturcentrum ställt upp en romsk vagn på Bryggeriet i Nora. Ett besök i vagnen visar hur romerna levde innan de fick bli bofasta.

Annons
I romsk vagn. Erland Kaldaras berättar om romernas ursprung och om hur de levt under de 500 år som gått sedan de kom till Sverige.

– De första romerna kom till Sverige för 500 år sedan. Gustav Vasa var kung, Sverige låg i krig, romerna var duktiga vapentillverkare och välkomnades med öppna armar.

Erland Kaldaras sitter inne i den romska vagnen och berättar om romer för en grupp barn från fritids i Ås.

– Men när kriget var slut och romerna ville stanna i Sverige stiftade kungen nya lagar som sa att vi aldrig fick stanna mer än tre dagar på ett ställe, våra barn fick inte gå i skolan och vi fick inte tillgång till sjukvård.

Han visar bilder på hur romerna levde och berättar om barnen som fick arbeta med att sälja frukt och blommor eller sjunga och dansa i stället för att gå i skolan. Han berättar också om romernas ursprung i Indien och om språket som gör att romer från hela världen kan förstå varandra.

I en utställningslokal bredvid vagnen visar hans mamma Monica Kaldaras upp de traditionella romska kläderna och det hantverk som många romer försörjde sig på. Hon visar också bilder på romska ungdomar i Malmö i dag.

– De ser ut som vilka ungdomar som helst. I dag har vi äntligen blivit en del av det svenska samhället där vi kan leva som alla andra, säger Monica som växte upp i tält och vagnar och som först som 15 åring fick flytta med sin familj till en lägenhet.

Utställningen om och guidningen i romernas historia kommer att visas på flera håll i landet i sommar. I Nora är romerna inbjudna av Nora art, i anslutning till utställningen Himmelsvitt som handlar om identiteter. Aktiviteten ingår också i Bergslagens Familjeveckor.

Ivan Nikolizsson fixar till det sista vid den romska vagnen som den här veckan står på Bryggeriet i Nora.
Monica Kaldaras visar traditionella romska kläder (till höger) och det hantverk som många romer livnärt sig på i Sverige.
Erland Kaldaras.

Mer läsning

Annons