Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma ramar men okänt innehåll

Något storslaget maktövertagande av den nya majoriteten blev det inte när kommunstyrelsen i Nora sammanträdde på onsdagen. Men ett beslut om att riva upp alla detaljer i budgeten för 2012 och endast behålla ramarna tyder på att den politiska kompassen ställs om.

Annons

Det såg inte så mycket ut när den anspråkslösa A4-kopian delades ut som sista punkt på sammanträdet i kommunstyrelsen. Budgetsiffrorna för de olika nämnderna var desamma som fattades i december.

Skillnaden är att man nu river upp de detaljer som också klubbades sent under det förra året och som var den politiska intentionen för hur man skulle ro de stora förestående besparingarna i hamn.

– Konsekvenserna av det här är att verksamheterna blir friare, sade kommunstyrelsens ordförande Tom Rymoen (M). Som politiker ska vi inte vara med och bestämma om detaljer.

Någon egentlig debatt kring den nya majoritetens förslag blev det inte och frågor om vad beslutet innebär i praktiken ställdes inte.

I teorin kan beslutet i kommunstyrelsen innebära att helt nya sparförslag blir aktuella och att den politiska inriktningen tar helt nya vägar.

I det budgetarbete som gjordes under hösten var samtliga partier i stort sett överens om budgetramarna, men man skiljde sig åt i hur pengarna skulle användas.

Vilken väg den nya majoriteten med Socialdemokraterna, Vänstern och Moderaterna avser att ta framgick dock inte.

Kommunfullmäktige kommer nu att slutligt besluta om detta fastställande av budgetramarna och först därefter kan man vänta sig att den nya majoriteten visar hur man vill prioritera och hur man vill genomföra de besparingar som trots allt måste göras.

Mer läsning

Annons