Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik – en epok som nu går i graven

När Sandvik/Hagby bruk nu läggs ned är det en epok som går i graven. Hagby bruk startade 1960 i liten skala i ett stall vid Hagby gård och skulle i år ha fyllt 55 år.

Annons
Hagby. Stallet där Hagby Bruk startade i mitten vänsterkant på bilden från 1961. Ur Åke Mossbergs bildarkiv

Det berättar Rolf Carlsson som jobbat på Hagby bruk/Sandvik längst av alla – i 44 år. Han började redan 13 oktober 1965, gick i pension sista december 2009, och har efter det dessutom jobbat extra när det behövts.

Att Sandvik nu lägger ned är fruktansvärt tråkigt, tycker han, både för de som jobbar där och för Nora.

– Det är 74 personer däruppe och hur många drabbar det inte i stan? Det finns flera däruppe där både hon och han jobbar, och det är ett dråpslag naturligtvis.

– Det är väldigt sorgligt att blivit på det här viset, säger Rolf.

Samtidigt blev han inte särskilt förvånad när han fick veta det.

– Det har varit på gång. Det började bli sämre redan när jag slutade och jag trodde inte att det skulle hålla så länge som det gjort.

Men det har varit fantastisk bra att jobba där, tycker han. Under åren har han jobbat med allt från att svarva borrör till montering, inköp, planering och alltiallo.

– Vi har blivit som en stor familj, och under tiden det var Hagby var det väldigt trevligt. Blir man kvar i 44 år då trivs man, det har varit jättebra, säger han.

Hagby bruk startades av Mats Andersson och Sture Håkanson, i ett litet stall på Hagbyområdet, där snickerifabriken intill Nora finmekaniska ligger.

– De kom ifrån Svenska Diamant och visste att det fanns en marknad för diamantborrkronor och började med det. Några år senare byggde de en verkstad längre ned på Hagbyområdet, berättar han.

– Så när jag började 1965 hade de nyss flyttat till den nya verkstadslokalen. Där blev vi kvar till 1969-70 och flyttade då till Pershyttan, berättar Rolf.

Fabriken var då bara en fjärdedel så stor som i dag.

– Det har byggts till undan för undan åt alla håll och kanter, och hela tiden bara för de pengar som Hagby tjänade. Det fungerade väldigt bra på den tiden.

Han vill inte vara för negativ mot Sandvik men det blev annorlunda när de tog över 2006, nya ordningar, en annan stämning, förklarar han.

– Sandvik kände inte till prospekteringsbranchen, och det blev långa beslutsvägar, förklarar han.

Sandvik konkurrerade med Atlas om marknaden, men hade inte maskiner för kärnborrning och prospektering, berättar Rolf.

– Men det hade ju vi, så det var för att komma åt det segmentet som de tog över Hagby.

Rolf började sin yrkesbana som rubriksättare på Noratidningen, men när han kom tillbaka från militärtjänsten hade tidningen lagt ned. Då skolade han om sig svarvare, och fick sen jobb hos Hagby bruk.

Rolf Carlsson har jobbat i 44 år på Sandvik/Hagby och började på Hagby Bruk redan 1965. Han spelade också mycket bandy på den tiden, här från 1967. Bild: Ur Åke Mossbergs bildarkiv.

Mer läsning

Annons