Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbarnen inspirerades av författarbesök

Efter att författaren Magnus Ljunggren besökte Gyttorpsskolan inspirerades skolbarnen till eget skrivande.

Annons
Magnus Ljunggren läser högt för skolbarnen i Gyttorp.

Besöket ingår i arbetet som Entreprenörskap i skolan Bergslagen genomför just nu på Gyttorpsskolan i Nora, som går ut på att alla barnen på skolan blir författare. Gyttorpsskolan är en F-6-skola.

- Projektet heter Ung Berättare. Alla lärare har gått utbildning och just nu skriver barnen på sina egna böcker, som ska skickas till förlag och tryckas till en bokmässa, som går av stapeln på Gyttorpsskolan den 5 juni. Där kommer alla barnen att ställa ut sina böcker, berättar Johanna Berg, projektledare Entreprenörskap i skolan.

Magnus Ljunggren samtalade under en heldag med alla skolans författarbarn. Besöket skedde förra veckan.

- Besöket blev oerhört lyckat och en av klasserna, årskurs 5, kände sig så inspirerade som författare att de skrev ihop en egen text om besöket.

Här är årskurs 5:s berättelse:

Magnus gick runt i alla klasserna och fick träffa oss elever och berättade om sig själv.

Han berättade att han är dyslektiker och hade svårt att skriva i skolan, så därför bestämde han sig för att bli författare.

Vi fick tips och idéer hur man kan skriva en bok, eftersom vi jobbar med ett projekt som heter ”Ung berättare”. Alla elever på skolan skriver böcker som vi sedan ska visa upp på en bokmässa 5 juni för föräldrarna.

Magnus tips och idéer var hur man kan börja och avsluta en bok. Han berättade också hur han gör när han får ”skrivkramp”, när man inte kommer på vad man ska skriva om.

Han har alltid med sig en anteckningsbok, i den skriver han upp saker som han kommer på när han ute och träffar andra människor eller om han får en idé när han är ute och handlar.

De här sakerna som han samlar på i anteckningsboken kan vara till hjälp när han sedan ska fortsätta skriva.

Andra idéer som han gav oss när han får ”skrivkramp” var att han skriver ned massor med ord som han sedan bygger vidare och kan göra meningar av. Det kan vara lite tokiga meningar men som sedan blir bra när han författar.

Den första boken han skrev som kom ut 2004 var GiG 1, en ungdomsbok, men han vill även prova att skriva en vuxenbok.

Onsdagen den 10 april hade vi författarbesök på Gyttorpskolan. Författaren var Magnus Ljunggren. Han bor i Stockholm och skriver böcker för barn- och ungdomar.

Skrivet av författarna i klass 5.

Mer läsning

Annons