Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smide passar på julmarknad

Nora gammeldags julmarknad – en klassiker bland julmarknader.Bland bjällerklang, kolrök och doft av brända mandlar trotsar besökarna regnstänk och passar på att handla julklappar.

Annons
Stämningshöjare. Vad vore julmarknaden utan Nora Bergslags smidesförening, BG Risberg och Bengt Gustafsson i föreningen som gärna ställer upp och visar hur det går till och höjer julstämningen.

Hjortkött? Ja tack. Det slår Norabon Gun-Britt Rohlén till på, och i påsen hon bär finns ännu mera mat.

– Och nu ska jag hem till svärmor och äta Jansson frestelse och julglögg, sen blir det en vända till, säger hon.

Julmarknaden är trevlig, tycker hon. Den håller på traditionerna och dit hör Nora Bergslags smidesföreningen på torget där medlemmarna smider så eldsflammorna stiger mot himlen och gnistorna yr.

– Vi har nog stått här i tio år, berättar BG Risberg.

Det är att träffa folk och prata en stund, tycker han.

– Och så passar smide väldigt bra på julmarknaden, förklarar han.

Noras gammeldags julmarknad hör till de största i länet. Förutom marknaden på innergårdarna i stadskärnan är också kvarteret Bryggeriet öppet med hantverk och ateljéer. Där har Ted Ström, Albin Ström, Daniel Karlsson, Anders Wallén och Tove Quick satt ihop en julmarknadsgrupp och bjuder på sång och musik.

Trä- och näverslöjdaren Östen Eklöf har varit med länge. Han gör kåsor av björk och diverse näverslöjd.

– Näver är ett fantastiskt material, det är starkt som sjutton, berättar han.

Det ligger mycket arbete bakom det han gör. Näverns ska tas på rätt årstid, sen ska den delas till rätt tjocklek, beroende på vad han ska använda den till.

– Det är som årsringar, berättar han

Till större fat blir det grövre näver och till mindre saker tunnare näver. Östen gillar julmarknaden och står på samma innergård i många år. I kyrkan är det julmarknadskonert och den drog dessutom fullt hus.

I dag fortsätter marknaden och då blir det bland annat en julkonsert i kyrkan med Anna-Lotta Larsson, Göran Fristorp, Nora Oratoriekör och Nora Kyrkokör och Marie Nordenmalm, dirigent.

En mössa till Nella, ett och ett halvt år, i Ottawa, Kanada, som Norabon Eva Lyttkens är gammelmoster till. Mössan har Kristin Hasselkvist gjort och pengarna går till ett hjälpprojekt i Indien berättar trä- och näverslöjdare Östen Eklöf.
Marknadsbesökare. Gammeldags julmarknad är trevligt, tycker Gun-Britt Rohlén, Nora, här i färd med att handla hjortkött.bild: thomas eriksson

Mer läsning

Annons