Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden är förvånad över beslutet

Socialnämndens ordförande Helena Vilhelmsson (C) blir förvånad över ”Rulle” Petterssons beslut att sluta med dialysen.

Annons

– Han pratade med socialchefen Mona Forsberg häromdagen och då var han väldigt glad och lycklig. Han hade fått utökad tid beviljad för att kunna åka på semester. Så jag blir väldigt förvånad när du säger att han har slutat med dialysen, säger Helena Vilhelmsson.

Men Rulle vill inte leva om han inte kan åka till sina hästar. Hur har det kunnat bli så här?

–Vi utgår från de riktlinjer vi har när vi tar beslut. Jag står bakom de handläggare som tagit de här besluten efter de riktlinjer som finns i dag.

Ska inte kommunen också se till människors livskvalité, inte bara fysiskt?

–Kommunen ska se till att varje människa ska kunna leva ett drägligt liv, och i min värld är det givet att man ska kunna utöva sina fritidsintressen. Däremot vet jag inte om det finns någon klassificering som säger att man ska få timmar för fritidsaktivitet. Det kan hända att vi behöver omvärdera de direktiv som finns, jag är beredd att titta på det.

Vem bär ansvaret om han skulle dö?–Det är jätteallvarligt om någon vill ta sitt liv. Alla människor ansvarar för sina egna handlingar. Däremot är det kommunens ansvar om det är så att vi har brustit i att ge det stöd han skulle ha fått.

Vad händer nu?–Om man får nej på sina ansökningar ska man först prata med handläggarens nästa chef, sen överklaga om det inte hjälper, vilket jag hoppas att Rulle gör. Han kan också köpa tjänsterna själv. Och behöver vi kommer vi att pröva frågan och se över riktlinjerna.

Mer läsning

Annons