Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobb: Kommunutvecklare

Nora borde satsa på ett ungdomshus och en spontanidrottspark. Det anser fem unga som sommarjobbat i tre veckor som kommunutvecklare.

Annons

I fredags var det redovisning, och det känns som det kan komma att hända något med det de kommit fram till tycker de.

– En spontanidrottspark är ju en ganska enkel satsning, så det borde gå att få till, menar Patrik Gustafsson Viitala, som lade fram bland annat den idén tillsammans med Gideon Harjamäki Hedlund.

Trion Mollie Dahlbom, Clara Jernetz och Olivia Magnusson instämmer. De känner att de har stöd från många olika håll för sin idé om att skapa ett ungdomens hus i före detta Ica Punktens lokal.

– Alla vi pratat med gillar tanken, och ägaren är jätteinne på att stötta oss i detta, säger de.

Det är folkhälsoteamet som fungerat som handledare för de fem under deras tre arbetsveckor. Syftet med att låta unga jobba som kommunutvecklare är att lyfta ungas röster, och samtidigt få fram synpunkter ur ett ungdomsperspektiv.

– Jag hoppas att detta är ett koncept som kan spridas till fler kommuner framöver, sade folkhälsosamordnare Linnea Hedkvist innan det var dags för de fem att berätta om sina slutsatser.

Från fritidsgården fanns Mats Johansson och Ronny Wästborn med bland åhörarna, och de gillade tjejernas tankar kring skapandet av ett ungdomens hus som ska locka en bredare grupp unga än dagens fritidsgård har möjligheter till.

– Om man har ett stort hus med sysselsättningar kommer färre driva runt på stan, sa Mollie Dahlmbom.

Trion poängterade dock att det skulle vara sysselsättningar utifrån ungdomarnas egna önskemål. Dessutom ska unga själva vara med och hjälpa till att driva delar av det.

– Detta ligger helt i linje med våra egna målsättningar, konstaterade fritidsledaren Mats Johansson som påpekade att man i dag begränsas av den lokal man befinner sig i.

Och ungdomarna själva tror inte att det ska vara några problem att få unga att ställa upp och jobba ideellt för att få det att fungera, samtidigt som den anställda personalen ska fungera mer som coacher.

Killarna hade tittat närmare på hur idrotten skulle kunna utvecklas. Här handlade det om skapandet av en spontanidrottspark, en innebandyhall och om att göra om dagens fotbollsplaner på Ängarna till ett parkområde om planerna i sin tur flyttas till Norvalla. Parken verkade gå hem bland åhörarna, som ett bra komplement till ett framtida ungdomshus. Även en spontanidrottspark föreföll falla i god jord.

Både tjejerna och killarna kommer nu koka ner sina idéer till medborgarförslag som politikerna i Nora får på sitt bord i höst.

Mer läsning

Annons