Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåg drar fler marknadsbesökare

JÄRLE. Järle marknad drog mer folk än på många år. Och nu är den efterlängtade ångtågstrafiken igång.

Annons
Tillbaka. Nu går tågtrafiken med ånglok igen, underbart, tyckte många.

Tut-tut på er. Där kommer ju ångloket, och vagnarna fullastade med passagerare och marknadsbesökare från Nora. Förra året gick ingen veterantågtrafik till och från Järle marknad eftersom trafikstillståndet var indraget. Men i år går den för fullt och Lars Gunnar Andersson som står och säljer böcker har två ord att beskriva det med:

– Helt underbart!

– Fantastiskt roligt, säger Jerry Erhagen från södra Dylta som besöker marknaden med sitt barnbarn Albin Erhagen, fem år. Albin har aldrig sett ett ånglok förut och nu ska de snart åka till Nora och tillbaka.

Bland besökarna hittar vi Gunilla Nilsson och Ove Petersson från Ramshyttan som just fastnat för ett gult sommarfat av keramikern Peter Gustafsson från Järle.

– Peter är våran favoritkeramiker, vi brukar alltid köpa något av honom. Han har så personligt uttryck, berättar Gunilla.

Peter Gustafsson har med på Järle marknad i många år och Gunilla och Ove har nu en hel samling hemma av hans keramik.

För marknadsmusiken står bandet Tommy Mo Rick som spelar en väldigt blandad repertoar med allt från Taube till Tåström. Just när ångtåget pustar iväg mot Nora ljuder ”I hear a train are coming...” ur deras högtalare, Folsom prison blues av Johnny Cash.

– Vi har fokus på 50-, 60, och 70-tal, berättar Tommy Bagari som tillsammans med Anders Moberg och Rickard Sievert utgör bandet.

I år var det fler besökare än på många år, berättar Sven Röstlund, ordförande för Järle byalag som ordnar marknaden.

– Det är perfekt marknadsväder och att tågen går gör en otrolig skillnad, jag är helnöjd, förklarar han.

Det är en hel del nya försäljare i år, berättar han. Annars är det traditionellt, som besökarna är vana med. Däribland kasperteater, ponnyridning, hantverk, fika i trädgården, och grillning.

Tradition. Keramikern Peter Gustafsson har varit med på Järle marknad i många år. Och varje år brukar Gunilla Nilsson från Ramshyttan handla något av honom, i år blev det ett sommarfat.
Folktätt. Tack vare vädret och tågtrafiken hade Järle marknad hade fler besökare än på många år.

Mer läsning

Annons