Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågtrafik behövs på Noramarken

Föreningen jobbar just nu på en lösning att få igång tågtrafik under Nora marknad. De försöker få in en annan museitågförening med trafiktillstånd för att kunna köra tågtrafik under marknadshelgen.

Annons

Tågtrafiken har ersatts av veteranbusstrafik där det är möjligt. Men om en månad är det dags för Nora marknad, Noras största evenemang med 50 000 besökare. Då brukar föreningen köra tågtrafik från Löth (Järle) och Gyttorp där besökare parkerar sina bilar och åker rälsbuss in till marknaden.

Med indraget trafiktillstånd är det inte möjligt i år. Men nu är föreningen på väg att hitta en lösning: att leja in en annan museitågförening med ett trafiktillstånd som ansvarar för trafiken.

– Vi har varit i kontakt med Transportstyrelsen och det kan finnas en öppning, förklarar Jan Helger, trafikchef och ledare för den arbetsgrupp som jobbar med att åtgärda bristerna som Transportstyrelsen pekat på.

Föreningen håller nu på att ta kontakt med andra föreningar för att hitta någon som är villig att ställa upp. Men ingenting är klar, betonar han.

– Det kommer att ta någon vecka innan vi vet hur det blir.

Tanken är att Nora Bergslags Veteranjernväg, NBVJ, bidrar med egen personal och att den gästande föreningen som har ett gällande trafiktillstånd ansvarar för trafiken.

Är det lösningen även för ordinarie tågtrafik?

– Nej, där bedömer vi att det är för kort om tid. Det här gäller bara för trafiken under Nora marknad.

Mer läsning

Annons