Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio unga flyktingbarn till Nora

Nora har nu plötsligt fått tio ensamkommande unga flyktingbarn. Men barn- och utbildningsnämndens ordförande Per Andréasson (S) är mycket kritisk mot staten eftersom Nora inte hunnit förbereda mottagandet. – Framförallt är det här dåligt för barnen, säger han.

Annons
Per Andreasson (S), BUN:s ordförande.

– Vi har inte förberett oss för det här. Barnen är från tio år upp till tretton-fjorton, och vi ska ha ett boende för 16-, 17-åringar, säger Per Andréasson.

Kommunen har tecknat avtal att ta emot 15 barn till Dalgården i Gyttorp. Men Dalgården byggs just nu om och beräknas bli inflyttningsklar först 1 september. Kommunen placerar nu ut flyktingbarnen i familjehem, till exempel i Södertälje och Frövi, förklarar han. Kommunen söker för fullt efter fler familjehem i Nora.

Andréasson är mycket kritisk mot staten.

– Det var inga förvarningar. Den moderatstyrda regeringen har en ny sidolag som gör att migrationsverket på uppdrag från staten kan gå runt avtalet och skicka barnen till kommunen i alla fall. Och i grunden beror det på att det finns kommuner i landet som vägrar att ta emot flyktingbarn.

– Det här är riktigt riktigt dåligt, framförallt är det inte bra för barnen. Ska vi ha en bra mottagningsprocess då ska vi ha det och då måste vi ha ett bra samarbete mellan stat och kommun. Staten bryr sig inte om ifall kommunerna förberett sig eller inte.

Mer läsning

Annons