Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg får skjutas i Nora

(UPPDATERAD 20:03) Efter att flera djur blivit attackerade av varg i Nora har det nu kommit ett beslut som ger jägare rätt att skjuta en varg i området.
Svenska rovdjursföreningen är kritiska mot beslutet.

Annons

– Vi kan aldrig veta att rätt varg blir fälld. Vi har begränsat området som jakten får pågå i och även satt en tidsgräns. Det är för att försöka se till att det blir rätt varg som jagas, säger Magnus Eklund, avdelningschef Miljö, på länsstyrelsen i Örebro.

I tisdags angreps får i Klacka-Lerberg och det ska vara det senaste vargangreppet sedan sommaren som skett i trakterna kring Nora och Järnboås.

– Vi har haft flera angrepp på får- och nötkreatur i området på kort tid. Det är praxis att skyddsjakt tillåts på varg om det finns tre till fem angrepp i området. säger Magnus Eklund, avdelningschef Miljö, på länsstyrelsen i Örebro.

Enligt Länsstyrelsen är det inte vanligt att skyddsjakt tillåts på varg.

– Det är inte ofta som vi tar ett sådant beslut. Möjligen någon gång om året, säger Magnus Eklund.

Jakten på vargen ska pågå i två veckor.

Kritik mot beslutet

Jan Bergstam från Svenska rovdjursföreningen är kritisk mot beslutet att tillåta skyddsjakt på vargen i Nora.

– Det är en genetiskt viktig varg, säger han.

Varghonan är invandrad från Norge, och kan tillsammans med sina ungar tillföra friskt blod till den inavlade svenska vargstammen.

– Jag begriper mig inte på beslutet, säger han. Det är få djur som har blivit tagna, Norareviret är ett revir som har skött sig genom åren.

Han är också kritisk mot att beslutet om skyddsjakt togs sent på fredagen.

– Man kan begära inhibition, men förvaltningsrätten som ska ta ställning till en sådan begäran är inte öppen förrän på måndagen.

Men Länsstyrelsen tillbakavisar kritiken som riktas om beslutet.

– Vi fick in ansökan i går och ska hantera sådant här så fort som möjligt enligt lagen. Det var ren slump att vi kom med beslutet på fredagseftermiddagen. Det finns ingen dold taktik bakom beslutet, säger Magnus Eklund.

Klicka på kartan för att se den i större storlek!

Mer läsning

Annons