Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världen i dans, mat och färg

Alla dansdeltagare har ett stort leende på läpparna när de släpper loss till de afrikanska rytmerna.– Jag har lite svårt med koordinationen men det är kravlöst och man får bjuda lite på sig själv, konstaterar Marcus Herbinger i en paus.

Annons
Togolesiskt sväng. Julien Djenke lärde ut afrikanska danser i församlingshemmet under helgen.

Under helgen arrangerade Studiefrämjandet och Svenska kyrkan i Nora Världens minifestival i församlingshemmet. Under lördagen och söndagen bjöds allmänheten in för att dansa svenska och afrikanska folkdanser, äta mat från olika kulturer, sy, måla flaggor, höra olika språk och umgås.

– Vi ville göra något för att få hit folk från olika kulturer och slå hål på fördomar, säger Jenny Eknor, Studiefrämjandet.

Hon berättar att många kom för att äta lunch, och sedan stannade de kvar och dansade tillsammans.

– Det har varit fantastiskt kul, säger Jenny.

I ett rum fick den som ville prova att sy eller skapa med garn och tyger. Lärarna Birgitta Löfström och Gunilla Kallren Stansvik hjälpte till.

– En tjej som var här stickade en kanin, det värmde en gammal slöjdlärares hjärta, säger Birgitta.

– Intresset den här helgen visar att det finns ett behov av kreativa verkstäder för barn och ungdomar, konstaterar Gunilla.

Redan nu finns det tankar på att arrangera en liknande festival nästa år.

– Vi vill jobba vidare med dans och språk, det tycker vi är spännande. Nästa gång skulle vi även vilja få hit fler ungdomar från högstadiet och gymnasiet, vi får hitta på något som lockar dem, säger Jenny Eknor.

Målar. Khadijeh Hosseini tog med sig barnen Mariam, två och ett halvt år, Naser, tolv år, och Mahtab, 14 år, till världens minifestival för att bland annat måla flaggor.
Svensk klassiker. Helena Sandell visade hur en polka kan gå till under minifestivalen.
Syr. Myra Eknor får hjälp av Birgitta Löfström med att sy en påse till sina gosedjurskaniner.
Besökarna fick chans att prova på många olika danser under helgen.

Mer läsning

Annons