Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norabo får straffet sänkt

Straffet sänks något. Det beslutade hovrätten i Västra Götaland, angående en 64-årig Norabo som dömts för häleri och penninghäleri.

Norabon har erkänt delar av det han dömts för, men hävdar att han inte haft brottsligt uppsåt. Han ville därför att hovrätten skulle ogilla åtalet eller mildra påföljden så att han slapp fängelsestraff.

Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att 64-åringen måste ha insett att han gjort sig skyldig till en brottslig hantering av pengar och att han ska dömas för grovt penninghäleri och för häleri. Hovrätten anser att straffvärdet är något lägre än vad tingsrätten har bedömt det till, och sänker fängelsestraffet från åtta till sex månader.

Norabons dom är en del i ett större bedrägerimål i Västsverige. Förutom Norabon står en 62-årig kvinna och en 36-årig man åtalade. Kvinnan döms till 1,5 år i fängelse för penninghäleri, häleri och penningtvätt. Mannen döms till tre års fängelse för bedrägeri och grovt bedrägeri.

36-åringen har kontaktat lantbrukare efter annonser i branschtidningar och erbjudit sig att sälja maskiner. Målsägarna har betalat upp till två miljoner, utan att få några maskiner. Ofta har pengarna satts över till kvinnan. Norabon är dömd dels för att ha tagit ut och överlämnat en halv miljon till 36-åringen, dels för att ha fört tillbaka 450 000 till kvinnan och för att ha förbrukat 9 000.