Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norapartiet ny utmanare i kommunalvalet

Det politiska etablissemanget kan komma att få konkurrens av en nykomling i kommunpolitiken i Nora. I februari registrerade nämligen Valmyndigheten det nybildade Norapartiet.
I och med registreringen kan Norapartiet ställa upp i höstens val.

Den 19 februari registrerade Valmyndigheten i Solna det nybildade Norapartiet och de etablerade politiska partierna kommer att få en ny motståndare i höstens kommunalval i Nora. Som ansvarig för registreringen av det nybildade partiet står Norabon Christer Stromberg.

-Jag kan bara bekräfta att Norapartiet är registrerat, säger Christer Stromberg. I övrigt har jag inga kommentarer.

Konkret innebär ändå registreringen att ett lokalt parti är bildat och att en styrelse är vald. Reglerna säger också att partiet måste ha antagit stadgar för att registreringen ska godkännas.

-Jag kan bara säga att vi uppfyllt de kriterier som finns, säger Christer Stromberg.

Ett annat kriterium, som kanske är det viktigaste, är att det nybildade partiet måste ha ett visst stöd. För att registrera ett parti till ett kommunalval krävs nämligen att 50 personer stöder partiet, och en namnlista måste bifogas registreringsansökan.

Samtliga partier som tänker ställa upp i höstens val skulle vara registrerade före den 1 mars och Norapartiet är det enda lokala parti som registrerats. Närmast ska nu kandidater anmälas och senast den 15 april ska valsedlar beställas för att dessa garanterat ska vara tryckta till valdagen den 19 september.