Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norarycket bjöd på solig kyla

117 fiskare deltog i söndags i Mellansveriges största pimpeltävling. Men Norarycket är mer än bara en tävling. – Jag har deltagit sen jag var liten, det är en tradition, säger Matilda Lejon från Västerås.

Under morgontimmarna låg temperaturen runt 18 minusgrader och många fiskare kände sig nog en aning tveksamma till att ge sig ut på Norasjön.

– Det var fler deltagare förra året, även i barntävlingen. Kylan har nog skrämt bort en del, säger Johnny Skoglund, från Nora Gyttorp fiskeklubb som arrangerar Norarycket.

Framåt lunchtid var det dock strålande solsken och termometern visade på mildare -10 grader. Ändå skapade kylan viss huvudbry åt deltagarna

– Allting fryser, lina och rullar, så man får hela tiden värma upp dem. Själv kan man hålla sig varm genom att borra, säger Matilda Lejon som pimplat sedan hon var fyra år.

– Jag har inte fått en enda fisk än idag, jag har faktiskt aldrig lyckats i Norarycket. Men tävlingen i sig lockar hit mig varje år ändå, säger hon.

Några hål bort står Nisse

Tunströmmer som har ytterligare några års erfarenhet av pimpelfiske.

– Jag har pimplat i 60 år, de senaste tre åren har jag tävlat i Norarycket. Men det här är kanske Sveriges duktigaste pimpelklubb, konkurrensen idag är hård, säger han.

Vinnare av årets Norarycket blev Anders Axelsson som vägde in sin fångst på 4 294 gram.