Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norarycket utkämpades till förmån för cancerforskningen

Pimpelfisketävlingen Norarycket genomfördes i år till förmån för cancerforskningen. Arrangörsklubben samarbetade i tävlingen med kampanjen Pimpelfiskare mot cancer.

Drygt 170 tävlande hade på söndagen samlats på isen till Norrsjön. I vanliga fall brukar Nora Gyttorps fiskeklubbs Norarycket ske på Norasjön. Dåliga isar där tvingade arrangörerna att flytta tävlingen till Norrsjön som ligger intill riksväg 50 mellan Lindesberg och Kopparberg.

– Det är abborrfiske som gäller och totalvikt. Men vi har även ett pris till största fisk och då är gädda godkänd också, säger Per-Ove Eriksson från arrangörsklubben.

Sten-Olof Holmberg har fem SM-guld i pimpelfiske. Denna söndag hade han tagit sig till Norrsjön från Smedjebacken för att tävlingsfiska.

– Det är lite dåligt fiske idag. Men ett hål var bra, där drog jag upp 50 stycken fiskar, säger Sten-Olof.

För första gången genomfördes Norarycket i samarbete med kampanjen Pimpelfiskare mot cancer. Kenta Turtiainen är eldsjälen bakom denna kampanj.

– Det började med att min pappa dog i cancer år 2013. Jag mådde mycket dåligt efter detta och kände att jag ville göra något. Och att det skulle ha med fiske att göra. Jag fiskar mycket och det gjorde min pappa också, berättar Kenta.

Sagt och gjort, året därpå var kampanjen Pimpelfiskare mot cancer igång i samverkan med Cancerfonden.

– Första målsättningen är att vi ska få ihop 100 000 kronor och det målet kommer vi klara i år. Sedan höjer vi målet till 200 000 och när vi når det så höjer vi målet igen.

På tävlingen på Norrsjön gick alla startavgifter oavkortat till insamlingskampanjen. Två tävlingar per år genomförs med Pimpelfiskare mot cancer. Andra tävlingen i år sker den 26 februari på en sjö i Värmland, oklart exakt vilken sjö ännu.

Lars Wallberg från Tunabygdes sportfiskeklubb hade åkt från Borlänge för att delta i Norarycket.

– Det är för att kampanjen Pimpelfiskare mot cancer är här som jag är här, berättar han.

– Min dotter var 32 år när hon dog av cancer. Min mormor dog i cancer och nu har en barndomsvän till mig fått hjärntumör. Det är en fruktansvärd sjukdom.