Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Noras mest allsidiga förening

Sveriges bästa fiskeklubb – och Noras mest allsidiga förening. Nora Gyttorp fiskeklubb gör allt från att hämta båtar till att stänga av sommarstugevatten och ploga upp Norasjön på vintern.

Just nu är det huggning av advents- och julgranar och förberedelser inför helgens julmarknad som gäller.

– Vi har många järn i elden, konstaterar Jan-Erik Persson, en av klubbens eldsjälar.

De brukar få hugga granar i ledningsgatorna på skogsbolagens marker. Pengarna från försäljningen går tillbaka till föreningen, framförallt ungdomsverksamheten. En del går också till Barncancerfonden, berättar ordförande Mats Carlsson. Förra året sålde klubben granar för runt 40 000 och då skänkte de 10 000 till Barncancerfonden i Sveaskogs namn.

– Och så är vi med på älgjakten som drevkarlar åt Vikers AB och deras företagsjakt, berättar Jan-Erik.

Många ringer fiskeklubben när det är något de vill ha hjälp med, förklarar P-O Eriksson i styrelsen. Det har blivit så, och det tror han beror på ”djungeltelegrafen” och att klubben är väldigt aktiv.

Själv var han ute till en sommarstuga på Ryssholmen och stängde av vattnet och tömde varmvattenberedaren för att ägaren hade glömt det. Och Jan-Erik hjälpte nyligen en privatperson med att dra upp och hämta en båt med trailer.

– Det händer att vi får göra mycket såna där jourgrejer.

Klubben sköter också alla båtplatser åt kommunen, och plogar miltals med leder på Norasjön där Noraborna kan promenera, åka skridskor eller spark. Dessutom har klubben en egen fiskesjö – Larssjön – med inplanterad ädelfisk. I år har de satt i två ton fisk.

– Vi har mycket folk som fiskar där, det är väldigt populärt, berättar Helge Eriksson, fiskekortsansvarig.

På Noramarken har klubben hand om knallarna och deras platser, på Noradagarna parkeringen, barnmete och visar upp sig och på julmarknaden säljer de korv och granar. De har nu också börjat arrangera storloppis ihop med IFK Nora långlöpare.

När det gäller tävlingsfisket har de vunnit allt som går att vinna, och är Sveriges bästa fiskeklubb.

– Bara här inne har du just nu ett tiotal svenska mästare, berättar P-O Eriksson i klubblokalen på Svartälvsgatan 1 där de träffas varje onsdagskväll, fikar, pratar och umgås, och drar en och annan fiskehistoria förstås.

Förutom svenska mästare har klubben också nordiska, finska och världsmästare, och många duktiga juniorer.

De ordnar knivkurser, ungdomsfiske, havsfiskeresor till Nordnorge, trollingfiske, tävlingar och mycket annat.

Om några veckor börjar DM-serien i pimpel och SM går i februari i Falutrakten. Där ska ett 30-tal från klubben vara med och tävla.

Nora Gyttorp Fiskeklubb

Har över 300 medlemmar och växer fortfarande.

Bildades 1971 med Bengt-Östen Eklöf som ordförande och Uno Carlsson, Leif Karlsson, Åke Hård och Rolf Pettersson i styrelsen.

Anledningen var att tävlingsfiskarna skulle ha en klubb att tävla för.

Hette till en början Nora Gyttorp fritidsfiskare men bytte snart namn.

Klubben hade lokal i Gyttorp fram till 1999 då de flyttade till Nora.

I mitten på 2000-talet flyttade klubben från Kungsgatan till sin nuvarande lokal på Svartälvsgatan 1.

Läs mer på klubbens hemsida: www.noragyttorp.se