Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Noras Moderater prioriterar barn och äldre framför infrastruktur

Slutreplik

... till Jan Larsson (MP), Tore Carlsson (NA 4/11) och Göran Skoglund (NA 10/11).

Att våga ta beslut oavsett om de är obekväma och kan komma att kritiseras är av största vikt om det leder till att få en mer effektiv styrning. Att vi skrev debattartikeln på det sätt vi gjorde beror på att det inte kommit fram vad som åstadkommits det senaste året. Det framgår även i den kritiken som riktats emot artikeln. Vi i Moderaterna, men framför allt majoriteten, har varit dåliga på att kommunicera vad som händer och varför. Det ska vi försöka bli bättre på.

Det är klart att vi vill framhålla det som är och har varit positivt sedan vi tillträdde i januari förra året. Det är också klart att det finns mycket som fortfarande behöver göras, förmodligen mer än det som hittills gjorts. Man brukar säga att ”Rom byggdes inte på en dag” och det finns ofantligt mycket att åtgärda i kommunen. Det är naturligtvis tråkigt att se att ni tycker att vi inte gjort så mycket, men vi ska försöka ge svar på vad vi hittills gjort samt vad som snart kommer fattas beslut om.

... i majoriteten av fallen som skickats tillbaka så har det handlat om minioritetsåterremisser.

Vi har sedan den nya majoriteten tillträdde fattat beslut om att återuppta det arbete som alkohol- och narkotikaenheten gjorde innan den togs bort för några år sedan. Vi har fattat beslut om framtagande av nya villa- och industritomter samt detaljplan för nya villaområden. När det gäller nytt reningsverk så är beslutet fattat och projektet startat, till en mycket mindre kostnad än som det initialt var beräknat. I vårt budgetförslag för 2021 finns det satsningar på ny förskoleavdelning i Järnboås. Detta för att hela kommunen ska kunna leva. Vi har även tillsatt en utredning för att kunna få konstgräs på Karlsäng samt en modern friidrottsanläggning med allvädersbanor på Norvalla. Det finns även satsningar på att bland annat göra Alntorps Ö ännu mer attraktivt framöver. Vi kommer fatta beslut om nytt vård- och omsorgsboende under kommande år.

Miljöpartiet i Nora tycker att vi Moderater gör självmål med vår debattartikel. Vi ser av naturliga skäl världen på lite olika sätt. Vi kan erkänna att underlagen i vissa fall hade kunna varit bättre. Men i majoriteten av fallen som skickats tillbaka så har det handlat om minioritetsåterremisser. Det handlar alltså inte om dåliga underlag utan att Miljöpartiet med fler inte tycker som majoriteten. Att det skulle ha uppkommit en förtroendeklyfta mot media och väljare för att kommunstyrelsen numera är stängd ställer vi oss frågande till. Vi tror inte att väljarnas förtroende för politikerna främst avgörs av om invånarna kan närvara vidkommunstyrelsens sammanträden eller ej. Detavgörs av huruvida politikerna gör det man lovade väljarna att man skulle göra. Vi kan därmed lugna Miljöpartiet med att det kommer bli en ny Karlsängsskola och vi kommer fatta beslut om det innan mandatperioden är slut, precis som vi lovade i valet. Dessutom till ett mycket lägre slutpris än det som tidigare beslutats av kommunfullmäktige.

För oss Moderater är företagarna navet för en sund ekonomi i kommunen.

När det gäller ny dragning för den tunga trafiken genom Nora så kommer det, oavsett vilket förslag som genomförs, att få påverkan på befintlig bebyggelse. Inget beslut är dock ännu taget. Vi kan tycka att det är konstigt att det skulle vara negativt för exempelvis ambulansen att få en större väg förbi sitt garage. Även en ny cirkulationsplats vid infarten till Hagby borde snarare tvärtom vara välkommet. Det finns en rad argument till varför oppositionens alternativ är sämre. I deras förslag kommer det behövas flera kilometer ny väg och dragning av bro över Hagbydammen, vilket skulle innebära investeringar på tiotals miljoner. Vi i Moderaterna prioriterar mycket hellre kommunens barn och äldre än stora infrastrukturprojekt.

Slutligen så finns det mycket kvar att göra för att underlätta för näringslivet i Nora. För oss Moderater är företagarna navet för en sund ekonomi i kommunen. Vi har all anledning att vara självkritiska till att det inte gått fortare.

Eija Ahonen Pettersson

Eric Viduss

Ewa Turesson

Torbjörn Pettersson

Moderaterna i Nora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel