Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Noras politiska plattform liknar mest en önskelista

Nu är majoritetens politiska plattform för Nora kommun 2019-2022 beslutad. Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna tillsammans uppger att de med stolthet presenterar den. Fyra månader efter valet. Två månader efter att budget skulle ha lagts i kommunfullmäktige för att få halvårseffekt 2019. Alla vet att vi ska spara 35 miljoner på 3 år, såvida man politiskt inte hittar på nya saker som kostar pengar.

Vi är många som varit oerhört nyfikna på plattformen som majoriteten hela tiden hänvisat till. Nyfikna på vad majoriteten kommer att prioritera och vad man skall spara på

Fick vi då svar på det i nya plattformen? Majoriteten vill bevara de mindre skolorna och förskolorna i Noras ytterområden för att säkra landsbygdsperspektivet, vilket vi i Landsbygdspartiet oberoende gläds åt. Som politiker skrivs vidare att man vill agera professionellt i sin roll och peka ut riktning, samt fokusera på vad som ska göras och överlåta till tjänstemännen hur detta ska ske.

Detta är saker som är fullständigt omöjlig att genomföra eftersom vi saknar pengar att investera för, efter att ha byggt Nya Karlsängskolan.

Till detta vad hör då att ha en budget i balans och som politisk majoritet inte öka skattetrycket under mandatperioden. Majoriteten pekar ut ett antal områden som man vill satsa på. Vi får utgå från att det rör mandatperioden eftersom plattformen rör aktuell samverkan.

Majoriteten avser att forma nya enheter i centrala Nora rörande förskolor.

Man ska öka digitaliseringstakten i skolan så att den på ett modernt och ändamålsenligt sätt ge Noras elever bästa möjlighet till digitala verktyg och metoder.

Hösten 2019 öppnar nya kulturskolan och man fortsätter planerna på byggande av ny högstadieskola.

Man ska fortsätta utvecklingsarbetet med Strandpromenaden och Norvallaområdet, verksamheterna i och kring Allaktivitetshuset och ängarna liksom Alntorps Ö och teaterbiografen. Allt ska utvecklas

Man ska låta Länsgården bygga nytt äldreboende.

Slutligen vill man fortsätta satsa på länspendeln

Detta är saker som är fullständigt omöjlig att genomföra eftersom vi saknar pengar att investera för, efter att ha byggt Nya Karlsängskolan. Bygger någon annan åt oss, eller renoverar, blir hyreskostnaden högre och därmed måste vi spara ännu mer.

Den här plattformen kan liknas vid en önskelista som tomten skulle haft till jul.

Frågan är vad man avser att spara på? Eller ska vi tolka att ovanstående saker är det som majoriteten tycker är viktigt att prioritera? Att vi kan spara på annat i kommunen som hemtjänst, äldre och resurser i skolan? Var ska de 17 miljonerna sparas 2019? I plattformen kan vi bara utläsa saker som kostar pengar och ett par önskningar om ökad folkhälsa och ”andra metoder på hemmaplan” inom socialtjänsten som ska minska missbruk.

Plattformen är så allmänt hållen och innehåller många vackra ord, samtidigt som den går emot precis de beslut man nyligen tagit.

Anser den politiska majoriteten att detta är att ta ansvar för kommunens ekonomi, att inte peka ut ett enda sparförslag. Eller avser man att överlåta det till tjänstemännen genom det berömda ”hur”?

Vi kan läsa : ”De politiska besluten ska kvalitetssäkras genom att de värderas mot en checklista som beaktar ekonomisk, ekologisk, miljömässig och social hållbarhet beroende på vilken grupp av medborgare beslutet berör”. Besluten ska visa hur man använt de ekonomiska resurserna mest kostnadseffektivt och med största möjliga samhällsekonomiska nytta.

Plattformen är så allmänt hållen och innehåller många vackra ord, samtidigt som den går emot precis de beslut man nyligen tagit.

Allaktivitetshuset, äldreboendet Rosen, utveckla Strandpromenaden, länspendeln. Är det beslut som är kostnadseffektiva och har största möjliga samhällsekonomiska nytta, som det står i plattformen?

Slutsatsen är att den politiska plattformen tyder på en oerhört svag politisk ledning och är ett hån mot ett ansvarstagande rörande kommunens bristfälliga ekonomi. Nej gör om och gör rätt eller avgå!

Pia-Maria Johansson

Landsbygdspartiet oberoende

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel