Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Noras styrande politiker upprepar sina misstag om och om igen

Artikel 21 av 21
Nedläggningen av Soltunets förskola
Visa alla artiklar

Vi, föräldrar till barn på Soltunets förskola, skriver detta öppna brev med anledning av de nedskärningar inom förskoleverksamheten i Nora som är på väg att genomföras. Frågorna skickas även till samtliga ordinarie ledamöter i Nora kommunfullmäktige (KF) för partierna S, M, KD, C och L, det vill säga de styrande partierna.

Eftersom det tidigare varit oerhört svårt att få några svar från dessa partier, och mycket av vår kommunikation med politikerna tyvärr har tvingats gå genom media, väljer vi därför även att publicera detta öppna brev. Vi ser också en tydlig vinst i att fler kommuninvånare får inblick i hur ärendet Soltunet har skötts. Till exempel vägrade politikerna att genomföra en barnkonsekvensanalys inför att beslutet skulle fattas, och det krävdes att vi samlade namnunderskrifter från föräldrar från samtliga av Noras förskolor för att kommundirektören skulle titta på ärendet och konstatera att det hade hanterats fel.

När kommer vi föräldrar att få någon information om detta?

De styrande partierna har flera gånger beklagat att de missat att informera oss föräldrar och bedyrat att det inte kommer att upprepas. Nu kommer beslut om nedläggningen fattas om mindre än tre veckor och enligt förslaget ska förskolan stängas 7 oktober 2021.

Vi föräldrar har i skrivande stund den 3 september 2021 fortfarande inte fått någon information alls om hur planen ser ut för våra barn.

Våra frågor:

1. I ledningsutskottets protokoll från 25 augusti 2021 går att läsa att planeringen i förslaget som kommer att tas upp i kommunstyrelsen (KS) 8 september 2021 angående Soltunet är att förskolan ska läggas ned 7 oktober 2021. När kommer vi föräldrar att få någon information om detta? När beslutet planerades att tas i juni var stängning planerad till september 2021 och det fanns en lång planering för när vi skulle få söka nya förskolor, informationsmöten, inskolning med mera. I dagsläget har vi inte fått någon information alls. Hur kommer det sig att ni upprepar samma misstag ännu en gång i denna process?

2. Finns det något barnperspektiv i dagsläget? Inför att beslut om nedläggning ska fattas 22 september 2021, har ni nu säkerställt vad som är barnets bästa och, om beslutet inte är i enlighet med barnets bästa, vilka kompensatoriska åtgärder som kommer att genomföras?

3. Har ni gjort någon ny barnkonsekvensanalys? Den förra barnkonsekvensanalysen saknar slutsats kring vad som är barnets bästa och det framgår dessutom klart och tydligt att den endast är giltig som underlag för beslut som fattas i maj-juni 2021, eftersom en barnkonsekvensanalys är en färskvara.

4. Vem är ytterst ansvarig för beslut som fattas i KF? Är det politikerna som fattar beslutet eller tjänstemännen? Bör inte de politiker som fattar ett beslut som rör barn försäkra sig om att beslutet är i enlighet med barnets bästa, och om det inte är det att det finns kompensatoriska åtgärder som väger upp för att man ändå väljer att fatta beslutet?

5. Har ni gjort någon ny undersökning av hur många barn som har flyttat till Nora, hur barnomsorgsköerna ser ut nu och stämt av med vårdcentralen hur många barn som är inskrivna på BVC och hur många barn som väntas födas inom den närmaste framtiden?

6. Två förskolor/pedagogisk omsorg läggs ned inom loppet av några månader. Hur kommer ni, förutom att ytterligare öka på antalet barn per barngrupp, att hantera om det blir fler barn inom förskoleverksamheten än vad ni räknat med? Finns någon lösning som gör att det fortfarande är ekonomiskt försvarbart att stänga Soltunet?

7. Varför bedömer ni att småbarnsföräldrar och barn inte är grupper värda att satsa på inom kommunen? För att Nora ska kunna vända sin nedåtgående befolkningstrend och förbättra sin ekonomi behöver ni fler som oss som kan arbeta och betala skatt under många år.

8. Varför fortsätter ni, även efter att ni bett om ursäkt och vid flera tillfällen konstaterat att det var fel att inte involvera oss föräldrar från början i beslutsprocessen, att bara svara oss när ni känner er tvingade?

Emma Gunnarson, Oskar Gunnarson, Alexandra Mathisen, Erik Mathisen, Sebastian M, Carolina Sköld, Johan Westring, Johanna Westring, Kristoffer Wikström, Åsa Wikström och Sandra Åsling

Föräldrar till barn på

Soltunets förskola, Nora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel