Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordin mot AIK - ett magiskt möte

En fotbollsmatch blir aldrig som man tänkt sig. Utom när Nordin Gerzic ställs mot AIK på andra planhalvan.
Det är en oslagbar kombination.

I den moderna ÖSK-historien finns det några sådana där oförklarliga skeenden som alltid upprepas år efter år. Alla minns vi övertidsmålen när Patrick Walker styrde ÖSK och Tony Gustavsson Degerfors eller Hammarby. Viska det bara till Ola Toivonen så får han fortfarande något mörkt i blicken.

En annan är förstås ÖSK:s eländiga svit mot Malmö FF som likt filmen Måndag hela veckan återkommer gång på gång.

Nu kan vi också lägga till en tredje variant: Nordin Gerzic vs AIK. I fjol en volleykanon hemma på Behrn, i vinter en distanskanon på försäsongen i Finland. Och nu en matchavgörande vacker frispark i sista sekunden. Ren magi.

Lägg därtill att ÖSK-mittfältaren i flera andra AIK-möten stått för storartade spelmässiga insatser och dessutom var aktuell för en övergång till Solnaklubben för två år sedan. Sammantaget måste nog Gerzic anses vara en mycket speciell krydda till denna anrättning.

Annars var insatsen mot regerande mästarna inte mycket att minnas. Åtminstone inte för den som inte njuter av kamp och många spelare hem på egen planhalva.

AIK har efter tränarbytet förvandlats till en kompakt arbetande lagmaskin. På topp vilar nästan allt kreativt ansvar på oerfarna nyförvärvet Bangura. Inte särskilt publikfriande, men det har ändå gett krisstämplade AIK en viss stabilitet inför hösten.

ÖSK:s anfallsspel har tyvärr också gått i baklås. Uddlösheten framåt har varit påfallande och när matchuret tickade in på tilläggstid såg det ut som om laget för tredje matchen i rad skulle behöva bli mållöst. Fortfarande har man svårt att hitta ett spel där Paulinho får klara målchanser. Eftersom kantspelet också sviktat är det till slut Nordin och Bedoya som måste ta de flesta avsluten.

Segern mot AIK blev nu ett viktigt avstamp inför fortsättningen av hösten. Ett oavgjort resultat hade känts som en förlust. Både för publik och spelare. ÖSK-tränaren pratade också efteråt om hur mycket fokus man lagt på den mentala förberedelsen i veckan. Man ville verkligen visa att styrkan att vända negativa trender fanns kvar i truppen. Segern ger nu fortsatt medvind inför lördagens toppmöte mot Helsingborg.

Jag njöt under matchen av de båda klackarnas läktarsång. Men en titt på Kubanernas hemsida visar att länspolismästare Kalle Wallin knappast är populärast i Örebro just nu. Efter sitt inlägg i NA om att ÖSK-supportrarna måste gå från ord till konkret handling för att stävja avarterna kokar ilskan.

I bräschen går Fredrik Ornstein, Kubanernas ordförande. Han skriver bland annat att ”Kalle Wallins psykiska hälsa starkt kan ifrågasättas”

Han konstaterar också att han ringt och meddelat polisledningen att han i fortsättningen inte önskar något som helst samarbete med Wallin eller dennes kollegor. ”Mitt förtroende för dessa har helt utraderats”.

Hur klokt är ett sånt uttalande? Och kan ÖSK-fansen ha en ordförande som klipper all kontakt med polisen?

I mina ögon är det helt fel väg att gå för en ansvarstagande supporterförening.

Allra sist: Dagens varmaste applåd går annars till ÖSK som tog initiativ för att det utanför arenan samlades in pengar till offren i översvämningens Pakistan. Medmänsklighet vinner alltid i längden.