Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nostalgi i massor

Hundratals bilar, motorcyklar och mopeder. Skinnpaj, storblommiga byxdressar och frisyrer från när morsan var ung. Musik modell Elvis Presley och Tommy Steele. Det var nostalgistämning som hette duga på torget.

Klockan är strax efter tio på förmiddagen. Nostalgidagen har precis börjat och torget i Hällefors är platsen för detta.

Elin Adanko sitter hos frisören. Maria Johannesson har flyttat frisörsalongen till torget och nu hjälper hon Elin att få det rätta stuket på frisyren.

– Jag ska vara med i modevisningen senare i dag, förklarar Elin.

Joakim Larén och Bengt Sandberg har påbörjat dagens arbete. De är nämligen domare i veteranfordonsutställningen i dag.

– Vi tittar på lack, inredning, motor, underrede och bilens helheltsintryck, säger Joakim. Helhetsintrycket är väldigt viktigt, framförallt om ägaren har ändrat och byggt om bilen. Att ändå få helheten att se bra ut då är viktigt.

Fortfarande rullar det in fler fordon på torget. Johnny Eriksson har precis parkerat sin Cadillac Eldorado. Nu är det solstolen som plockas fram.

– Jag körde från Karlskoga i morse. Fällde ned suffletten först i Grythyttan. Det var ordentligt kallt på morgonen och dessutom glömde jag jackan där hemma. Men nu är det skapligt väder, säger Johnny.

En Chang Jiang 750M1M rullar in bland veteranmotorcyklarna. Det är Jorma Nikitin som kommer med sin sidovagnsmotorcykel. Hojen är en import från Kina och den tid då Jorma jobbade i Peking.

Ett lastbilssläp fungerar som utomhusscen för dagen. Den somaliska barnkören har nyss sjungit, allsången är också avklarad och rockabilly-bandet The Jukebox har bjudit på musik från förr.

Nu är det Elin och hennes kamrater i modegruppen att göra sitt. Kläder och frisyrer visas upp i ett rasande tempo, allt inramat av dans och speakerröst. Publiken applåderar. Människor trivs.

Nästa höjdpunkt: cruisingen. Från V8:or till tvåtaktare. Här finns alla typer av fordon och motorstyrkor representerade. Kortegen ger sig iväg längs publikkantade gator. Senare på kvällen väntar nostalgidans i Krokbornsparken.

En sak är klar: Hällefors vet hur en nostalgidag ska genomföras.