Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nostalgi: Se filmen som berättar om det gamla Örebro – de allra första rörliga bilderna av staden

Örebros träkåkskvarter före rivningarna på 1960-talet. De uppmärksammade kungabesöken. Landshövdingens släggmiss när USÖ skulle invigas – och de allra första rörliga bilderna på Örebro.

Jan Svensson och Peter Förnell på Takeoff AB gjorde för några år sedan en historisk film om Örebro. Vi kan nu visa den i sin helhet här på na.se.

TV: Se filmen om Örebro i spelaren nedan.

Filmen är fylld av rörliga bilder från förr och berättar om platser, byggnader och händelser i stan; bland annat Slottet, Örebro Teater, NA-borgen, Järntorget, Centralpalatset, Henry Allards park med statyn Befriaren, Stortorget med Engelbrektsstatyn, Rådhuset, Nikolaikyrkan, Post- och telegrafhuset, Järntorget, Rudbecksskolan, Vasabron, Gustavsviksbadet, Stjärnhusen, Eyravallen och Idrottshuset.

Den beskriver till exempel sko- och kexstaden, rivningarna av gamla Söder, byggandet av Svampen, och den urgamla Hindersmässan.

Musiken i filmen spelas av Svenska kammarorkestern. Berättarrösten tillhör Viveca Ringmar.

Filmklippen kommer från Örebro stadsarkiv, Örebro läns museum, Arkivcentrum Örebro län och Takeoff AB. Det allra äldsta Örebrofilmklippet, från 1908, kommer från Kungliga biblioteket.