Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Notan för hyrläkare redan uppe i 66 miljoner

Kostnaderna för hyrläkare har mer än fördubblats. Bara i år är siffrorna uppe i 66 miljoner. Och nu är det inte bara vårdcentralerna som drabbas utan också sjukhusen.

Bristen på läkare är ett problem över hela landet. Här i länet har det framför allt märkts på vårdcentralerna. De fasta läkarna slutar och man måste ta in hyrläkare i stället. I Ljusnarsberg har man till exempel inte haft en fast anställd läkare på länge.

För Region Örebro län innebär det här att kostnaderna för hyrläkare ständigt ökar. 2010 låg kostnaden på 42 miljoner, 2014 hade den ökat till 96 miljoner. Och det ser inte ut som om det här kommer att mattas av. Bara i år, fram till den 20 juli, har man betalat 66 miljoner för hyrläkare i länet.

– Vår ambition är ju att bedriva verksamhet med fast anställd personal men när det inte går och vi inte kan rekrytera läkare då får vi ta in hyrläkare, men det är ett undantag, säger Roland Hennerdal, förhandlingschef på Region Örebro län.

Men på fem år har kostnaden fördubblats. Är inte det mycket?

– Det är som sagt inget önskat tillstånd och vi tittar på hur vi ska få ner kostnaderna.

Tidigare har det främst varit svårt att få tag i fastanställda läkare till vårdcentraler och inom psykiatrin men nu behöver man ta in hyrläkare även på sjukhusen.

– Ja, det stämmer. Både USÖ och Lindesberg har större kostnader för hyrläkare än tidigare, fortsätter Roland Hennerdal.

Kostnaden är uppe i 66 miljoner kronor i år – hur länge kan det här hålla på?

– Tittar vi totalt, rent ekonomiskt, så är det inte så mycket dyrare med hyrläkare, säger regionstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

– Det är egentligen inte en ekonomisk fråga, det måste vi vara tydliga med. Varför vi är emot det här är ur patientsynpunkt. Det blir inte bra kontinuitet om en går in och gör korta pass och sedan försvinner bort. Sedan ser vi att kostnaderna ökar och det är inte bra.

Oppositionsråd Ola Karlsson (M) säger så här:

– Det är ett ekonomiskt problem också. Det är klart att kunde vi ha fasta läkare för de här miljonerna skulle vi kunna ha fler läkare. Det är ett kostnadsproblem, men den stora kostnaden ligger inte i pengarna.

– Det kostar för organisationen i form av att man måste lära upp nya i rutiner, det är brist i kontinuitet, det tar onödig tid. Det är en massa kringproblem med hyrläkare. Sen får vi väl ändå säga att trots problemen med många hyrläkare så är det ju bättre med en läkare på plats än ingen läkare alls.