Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är 80-talet på pränt

Boken om 80-talet är klar. Det är femte decenniet om Hällefors som speglas i text och bild.

Annons

Genom en studiecirkel inom ABF har de olika bokhäftena varit möjliga att producera. De tidigare böckerna tar upp 40-, 50-, 60- och 70-talet. Nu är det 1980-talet som plockas upp.

Man följer tidigare koncept och ger en glimt av världshändelser och läget i Sverige tillsammans med det lokala materialet.

– Vi har bläddrat och läst i gamla Bergslagsposten. För varje år har var och en i gruppen samlat vad de anser bör vara med i boken. Därefter har vi haft en omröstning, säger Elon Hjul som hållit i de yttersta trådarna för dokumenteringen.

Väldigt eniga

– I slutänden har vi varit väldigt eniga om vad som faktiskt ska tas med.

Arbetet med den senaste boken påbörjades för ett par år sedan.

– Det har tagit tid att få den tryckt eftersom det saknades pengar. Vi sökte och fick pengar från Stiftelsen Längmanska kulturfonden.

Intresset för de tidigare böckerna har varit stort. Några har man fått göra nytryckning av.

– Jag hoppas och tror de har betydelse för framtiden. Vi som jobbar med detta är alla amatörer, men böckerna blir en påminnelse om hur det har varit och sett ut.

– För oss har det varit lärorikt. Genom tidningsartiklarna har vi fått i gång många diskussioner. Några har mer vetskap om bakgrunder och det har varit väldigt intressant.

Tio deltagare

De närmare tio deltagarna i studiecirkeln har träffats på Hällefors hembygdsgård, i arkivet där alla gamla tidningslägg finns.

Vilka planer som finns för framtiden är oklart. Någon ny bok av detta slag är inte planerad.

– 90-talet känns för nära inpå, det får vänta. Men kanske vi kan skriva en helt annan bok med lokalhistorisk vinkel. Vi är öppna för uppslag, säger Elon.

Annons