Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det bestämt att en folkomröstning ska ske

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Nu är det bestämt. Den 14 september ska kommunborna folkomrösta om kommunen ska heta Ljusnarsbergs eller Kopparbergs kommun.

Frågan om kommunnamnet är inte en ny fråga. Denna namndiskussion har förts under en längre tid. Men på torsdagskvällen klubbade kommunfullmäktige ett beslut att nu ska det bli en folkomröstning om kommunnamnet.

– Det blir en rådgivande folkomröstning. Och beroende på utfallet av folkomröstningen tas frågan sedan upp i kommunfullmäktige igen, säger Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd i Ljusnarsberg.

– Om vi sedan bestämmer oss för att vi vill byta kommunnamn så ska vi då göra en ansökan om detta hos kammarkollegiet. Och det blir i så fall en fråga som ska godkännas av regeringen.

Faktorer som finns med för ett framtida beslut är till exempel hur högt valdeltagandet i folkomröstningen blir.

– Säg att det blir väldigt lågt valdeltagande och att det bara blir 51 procent som säger ja till Kopparberg. Då är det frågan om vi överhuvudtaget ska gå vidare med namnbytet.

Vad tycker du själv, Kopparberg eller Ljusnarsberg?

– Det är ingen hemlighet. Jag tycker vi ska heta Kopparbergs kommun. Det förenklar att tätorten och kommunnamnet heter det samma, säger Johansson.

Beslutet att det ska bli en folkomröstning om kommunnamnet Ljusnarsberg eller Kopparberg var inte ett enigt beslut i kommunfullmäktige. Centerpartiet yrkade avslag i frågan, att ingen folkomröstning skulle ske. Vänsterpartiet yrkade för att resultatet av folkomröstningen skulle bli bindande för kommunfullmäktige. Detta tyckte dock inget annat parti.