Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det slutskojat

Letar du efter aprilskämt i dagens NA - glöm det. Många medier väljer att redan i år följa EU-förslaget om att inte skämta med sin publik på första april.

- Skämt kan allvarligt skada människors tilltro till nyhetsflödet, säger Nighel Etehr, EU:s talesman inom mediakonsumtion.

Studier visar att allmänhetens förtroende för medier stadigt minskar. Enligt resonemanget bakom EU-förslaget visar aprilskämten hur lätt det är att manipulera media och fabricera falska bilder och nyheter.

- Det skapar en osäkerhet helt enkelt, säger Nighel Etehr.

Går EU-förslaget igenom kommar det att bli förbjudet att publicera aprilskämt i hela Europa och det gäller även falska nyheter i public service och annan tv. Traditionen är starkast i just Sverige, men även i exempelvis Storbritannien får man luras fram till kl 12 på "All fools day".

Allt talar för att EU-förslaget ska gå igenom, och därför väljer många seriösa svenska medier att redan i år följa direktiven som komma skall.

Det kommer dock självklart att vara fortsatt tillåtet att skämta rent privat, även på arbetsplatser.

- Där har EU inga synpunkter, tillägger Nighel Etehr.

Påbudet får medhåll, Journalistförbundets yrkestetiska råd och Tidningsutgivarna ställer sig alla bakom de nya reglerna.

- Media har en viktig roll i samhället och även om den här typen av skojande har en viss tradition, får det inte äventyra synen på rapporteringen, säger man i ett gemensamt pressmeddelande och varnar samtidigt för skojandet: "Brott mot de nya reglerna kommer inte att ses med blida ögon".