Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det slutskojat

Letar du efter aprilskämt i dagens NA - glöm det. Många medier väljer att redan i år följa EU-förslaget om att inte skämta med sin publik på första april.

Annons

- Skämt kan allvarligt skada människors tilltro till nyhetsflödet, säger Nighel Etehr, EU:s talesman inom mediakonsumtion.

Studier visar att allmänhetens förtroende för medier stadigt minskar. Enligt resonemanget bakom EU-förslaget visar aprilskämten hur lätt det är att manipulera media och fabricera falska bilder och nyheter.

- Det skapar en osäkerhet helt enkelt, säger Nighel Etehr.

Går EU-förslaget igenom kommar det att bli förbjudet att publicera aprilskämt i hela Europa och det gäller även falska nyheter i public service och annan tv. Traditionen är starkast i just Sverige, men även i exempelvis Storbritannien får man luras fram till kl 12 på "All fools day".

Allt talar för att EU-förslaget ska gå igenom, och därför väljer många seriösa svenska medier att redan i år följa direktiven som komma skall.

Det kommer dock självklart att vara fortsatt tillåtet att skämta rent privat, även på arbetsplatser.

- Där har EU inga synpunkter, tillägger Nighel Etehr.

Påbudet får medhåll, Journalistförbundets yrkestetiska råd och Tidningsutgivarna ställer sig alla bakom de nya reglerna.

- Media har en viktig roll i samhället och även om den här typen av skojande har en viss tradition, får det inte äventyra synen på rapporteringen, säger man i ett gemensamt pressmeddelande och varnar samtidigt för skojandet: "Brott mot de nya reglerna kommer inte att ses med blida ögon".