Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är ny översiktsplan och ny grönplan klubbad

Kommunfullmäktige godkände såväl förslaget till en ny översiktsplan för kommunen som förslaget till en ny grönplan för Kopparberg och Bångbro.

En översiktsplan anger hur en ort ska och kan bebyggas samt användas. Var parker och rekreationsområden ska fredas och var industrier får verka, liksom områden som reserveras för bostäder eller affärsverksamhet.

På torsdagskvällen godkände ett enigt fullmäktige den nya översiktsplanen för Ljusnarsbergs kommun. Kristina Grape från Klara arkitektbyrå fanns med på mötet och redogjorde för processen med nya översiktsplanen fram till beslutet på torsdagen.

Bland annat föreslås att nya strandområden vid sjön Ljusnaren och vid sjön Björken ska göras möjliga för nybyggnationer. I planen anges också att samhällsutvecklingen ska koncentreras till två utvecklingsområden med 5 kilometers radie från resecentrum i Kopparberg respektive järnvägsstationen i Ställdalen. Detta för att öka nyttan av befintliga kommunikationer med tåg och buss.

Annat som lyfts fram är Opera på skäret och Ställbergs gruva som viktiga för utveckling av turismen i kommunen. I utvecklingsstrategin har dessutom två större natur- och rekreationsområden markerats, på östra sidan om riksväg 50 och på västra sidan om Bergslagsbanan. Och Gillersklack och Stjärnfors lyfts fram som viktiga för friluftsliv och turism.

Översiktsplanen ska gälla från januari år 2017 och planen är inte juridiskt bindande. Varje kommun i Sverige ska enligt lag ha en översiktsplan för utvecklingen av hela kommunen. År 2012 bestämde kommunfullmäktige i Ljusnarsberg att översiktsplanen från 2002 skulle uppdateras.

Samma torsdagskväll, med ett inledande föredrag av nämnda Kristina Grape, togs beslut om en ny grönplan. Denna plan ska nu finnas med vid planeringen för tätorterna Kopparberg och Bångbro och den handlar främst om så kallad tätortsnära natur. Grönplanen ska både bidra med fördjupad kunskap om naturvärden vid dessa tätorter som tydliggöra hur värdefulla natur- kultur- och rekreationsvärden ska användas, skötas och utvecklas.

Såväl översiktsplanen som grönplanen planeras vara aktuella ända fram till år 2030.